Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό δύσκολο στη γεύση. Ίσως η τραγανή υφή τους και η κολλώδης ουσία που βγάζουν στο μαγείρεμα τις κάνει απωθητικές. Αυτόχθονο λαχανικό σε περιοχές γύρω από τον Νείλο και την Μέση Ανατολή , γνωστή στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια. Έφτασε στη Β.Αμερική με το εμπόριο των σκλάβων και στη συνέχεια στην Ευρώπη και την Ασία.
Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, έχουν αντιοξειδοτικές ιδιότητες, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην πέψη και ανακουφίζουν τον πόνο από το έλκος του στομάχου.
Αρκούν νομίζω όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία για να τις εντάξουμε στη διατροφή μας και να τις μαγειρέψουμε παρέα με ένα κοτόπουλο, συνδυασμός κλασικός και νόστιμος.
( Η συνταγή είναι της Φανής Τρυψάνη)

ΥΛΙΚΑ
    1 ½ κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
    1 κιλό μπάμιες (κατεψυγμένες)
    αλάτι, πιπέρι
    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
        μισή κονσέρβα ντομάτες κονκασέ ή 3 ντομάτες     περασμένες στον τρίφτη
    1κ.γλ. ζάχαρη
    ελαιόλαδο, ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάζουμε τις μπάμιες από την κατάψυξη και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι με μισό ποτήρι ξύδι και αλάτι για 30’
Σοτάρουμε το κοτόπουλο στο λάδι σε μεγάλο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε τα κομμάτια σε πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και δυο ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει για 35’ σε μέτρια φωτιά.
Ξεπλένουμε τις μπάμιες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, τις αφήνουμε να βράσουν για 25’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Στο ενδιάμεσο προσθέτουμε νερό (αν χρειάζεται), θέλουμε να χυλώσει η σάλτσα και το φαγητό να μείνει με λίγο ζουμί. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και προσθέτουμε το μαϊντανό ανακατεύοντας ελαφρά.
foodmood