Hμέρα πένθους για την Πολεμική Αεροπορία χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια άσκησης, όπου σκοτώθηκε ο ένας εκ των δύο πιλότων.


Κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι, ενώ η άσκηση κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβη το δυστύχημα ήταν πτήση περιδίνησης. Ο πιλότος, ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα, ειδοποίησε από το έδαφος και τον βρήκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο 251 ΓΝΑ, ενώ ο άλλος βρέθηκε εντός του αεροσκάφους.

Σημειώνεται, ότι σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εγκατάλειψη του αεροσκάφους, πάντα εκτινάσσεται πρώτος ο δεύτερος πιλότος, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και καθεται στην πίσω θέση.

Και οι δύο πιλότοι ήταν επισμηναγοί. Ο πιλότος που βρέθηκε νεκρός ήταν 39 ετών και πατέρας δύο παιδιών.

Ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου, που εντοπίστηκε νεκρός λίγη ώρα μετά την συντριβή του αεροσκάφους, ήταν 39 ετών καταγόταν από το χωριό Ζάρακες της Νότιας Εύβοιας και είχε μεγάλη πτητική εμπειρία.

Ο πιλότος ήταν πατέρας δύο παιδιών, 8 και 1ο ετών, ενώ ο δίδυμος αδερφός του είναι επίσης πιλότος και υπηρετεί στην Καλαμάτα από το 2010 με 1.600 ώρες στο ενεργητικό του.

Το τραγικό γεγονός συνέβη στις 8.50 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης όταν το αεροσκάφος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία χάθηκε από τα ραντάρ και έπεσε στο έδαφος.

Ο συγκυβερνήτης κατάφερε να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξίπτωτου, ενώ ο Νικόλαος Βασιλείου εντοπίστηκε λίγη ώρα μετά την πτώση νεκρός. Όπως έγινε γνωστό και οι δύο ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΑ το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Επισμηναγού Νικόλαου Βασιλείου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Η τόσο άδικη απώλειά του υπογραμμίζει τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδεύονται καθημερινά προκειμένου να υπερασπίζονται την ασφάλεια της Πατρίδας μας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και την οικογένεια της Πολεμικής μας  Αεροπορίας».

Τέλος, προσερχόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Καμμένο η κ. Κατερίνα Παπακώστα εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη της για το δυστύχημα και τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του επισμηναγού.