Σε κλοπές ηλικιωμένων ατόμων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας επιδίδονταν, προσποιούμενοι υπαλλήλους της ΔΕΗ, μέλη οργανωμένης σπείρας, δύο από τα οποία συνελήφθησαν στην Ημαθία σε επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης.


Οι δύο συλληφθέντες ηλικίας 58 και 48 ετών, και οι συνεργοί τους, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, κατηγορούνται για συγκρότηση συμμορίας από τα τέλη Μαρτίου 2018 έως και τα μέσα Μαΐου και τη διάπραξη κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με συνολική λεία 80.000 ευρώ.

Προφασιζόμενοι ηλεκτρολογική βλάβη ή με άλλα προσχήματα, έμπαιναν στα σπίτια ηλικιωμένων σε περιοχές της Πιερίας, των Σερρών, της Κοζάνης και της Χαλκιδικής και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή αστυνομικούς ή υπαλλήλους του δήμου. Σε κάποιες περιπτώσεις άρπαζαν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και σε άλλες έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους τα παραδώσουν οι ίδιοι για την... ασφαλή φύλαξή τους!

Το κόλπο

Το κόλπο ήταν απλό και στηρίζονταν στην αφέλεια των θυμάτων: Οι δήθεν "τεχνικοί" της ΔΕΗ έλεγαν στα θύματα ότι λόγω της βλάβης που υπήρχε στο δίκτυό τους θα προκαλούσαν μια μικρή ηλεκτρική εκκένωση, η οποία ήταν ακίνδυνη για ανθρώπους αλλά θα... έλιωνε τυχόν χρυσαφικά και ασημικά, ή ακόμη και... ευρώ! Τους καλούσαν να τα βάλουν όλα σε μια πετσέτα, να τα τυλίξουν και να τους τα... δώσουν να τα φυλάνε αυτοί! Φυσικά, το.. κομπόδεμα δεν επέστρεφε ποτέ στο θύμα...

Οι κλοπές εξιχνιάστηκαν μετά από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, του Αστυνομικού Τμήματος Μουδανιών και του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ζίχνης.

Τα μέλη της συμμορίας, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, διέπραξαν δέκα κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων αφαιρώντας συνολικό χρηματικό ποσό πάνω από 74.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 8.500 ευρώ, σύμφωνα με τα θύματα.

Επιπλέον ενέχονται σε τρεις περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής από οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας, της Κοζάνης και της Πιερίας. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για σύσταση συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, συμπεριλαμβάνονται και οι έξι συνεργοί των συλληφθέντων.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να διαπιστωθεί ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε παρόμοια αδικήματα.