Απίστευτη διατύπωση για το ερώτημα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, για τη συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξαν τα πολιτικά κόμματα, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να πει εύκολα "όχι"!


Το ερώτημα θυμίζει τη διατύπωση που είχε εφεύρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν όλα σε έσπρωχναν στο να ψηφίσεις "όχι"! Τότε, είχε επιλεγεί ακόμη και να τοποθετηθεί πάνω - πάνω το κουτάκι με την επιλογή "όχι", έτσι ώστε να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο το αποτέλεσμα που οδήγησε στην πιο γνωστή -διεθνώς- πολιτική κωλοτούμπα (όπου, μάλιστα, καθιερώθηκε ο όρος σε... γρκίκλις από όλα τα διεθνή μέσα)!

Αυτήν τη φορά, οι Σκοπιανοί, προφανώς έχοντας... διαβάσει καλά το πού μπορεί να οδηγήσει ένα δημοψήφισμα, επέλεξαν μια πολύ προσεκτική διατύπωση του ερωτήματος. Έτσι, στα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα αναφέρεται το εξής:

«Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;»

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, η επιλογή "όχι" θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη...

Το ερώτημα ανακοινώθηκε σε διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων σε επίπεδο αρχηγών, με την παρουσία ενός βουλευτή από κάθε κόμμα, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια από την οποία αποχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι! Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε μετά την συνάντηση πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που έμειναν μέχρι το τέλος της συνάντησης, τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος και χαρακτήρισε την συμπεριφορά του Μίτσκοσκι επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της πΓΔΜ.

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε πως αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην οποία ο Μίτσκοσκι, όπως ανέφερε ο Ζάεφ, θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξει εάν είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας.