Διαβάστε αναλυτικά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εδώ.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Το έλα να δείς "
Η εφημερίδα αναφέρεται στα σενάρια αποστασίας και γράφει: «Μέσα από την εφημερίδα «Εθνος», ο Ιβάν Σαββίδης επιχείρησε να απαντήσει στα σενάρια περί συμμαχΐας του με τον μέχρι χθες ορκισμένο εχθρό του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στο κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο «Οι... συνωμότες», η εφημερίδα «Εθνος» σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε ο Ιβάν είναι “ιδιοκτήτες βουλευτών”... Αρα; Ποια συνωμοσία για αποστασία; Και μάλιστα, από τον Πειραιά και από τη Θεσσαλονίκη».


ΕΘΝΟΣ: " Ψαλίδι σε ΕΝΦΙΑ και εισφορές "
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τον περιορισμό ΕΝΦΙΑ, φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για το 2019 βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της αναζήτησης των πεδίων της φορολογίας και της κοινωνικής ασφάλισης, στα οποία θα διατεθούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ από το υπερπλεόνασμα και ήδη έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση να δοθούν στους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους, το υπ. Οικονομικών ετοιμάζει την εισήγησή του προς το Μέγαρο Μαξίμου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Το σενάριο "εκτροπής" έγινε ...κωμωδία "
Η εφημερίδα τονίζει: «Γελάει και ο Ρουβίκωνας με τα σενάρια. Απεγνωσμένα προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει άλλοθι σε σενάρια ανατροπής της από συμφέροντα που βρίσκονται σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη οι προβλέψεις για το υπόλοιπο του βίου της δίνουν και παίρνουν».


ΕΣΤΙΑ: " Θα "ρίξει" το Μακεδονικό και δεύτερη κυβέρνηση; "
Η εφημερίδα κάνει συγκρίσεις: «Η κυβέρνησις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εστηρίζετο το 1993 από 152 βουλευτές. 150 συν τον αείμνηστο Θόδωρο Κατσίκη τής ΔΗ.ΑΝΑ συν τόν Αλέκο Δεσύλλα, ο όποιος κέρδισε την έδρα τής Κέρκυρας στο εκλογοδικείο. Ή Κυβέρνησις του Αλέξη Τσίπρα το 2018 στηρίζεται επίσης από 152 βουλευτές στους οποίους περιλαμβάνεται συμπτωματικώς-παιγνίδια της ιστορίας- ο υιός του Θόδωρου Κατσίκη, Κώστας Κατσίκης ως βουλευτής των ΑΝΕΛ».

Η ΑΥΓΗ: " Αλληλεγγύη και δημοκρατία το μέλλον για την Ευρώπη "
Σε… ευρωπαϊκούς τόνους η εφημερίδα, γράφει: ««Να αποφασίσουμε αν θα επιμείνουμε σιο ευρωπαϊκό ιδεώδες της αλληλεγγύης ή αν θα αφήσουμε την Ε.Ε. να παρασυρθεί από το παλιρροϊκό κύμα του δεξιού λαϊκισμού και του απομονωτισμού». Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα για την Ευρώπη όπως το προσδιόρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο London Business School, από όπου παρουσίασε το δικό του όραμα για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ε.Ε. για να αποφύγει τα επικίνδυνα νερά».



Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: " Στις λάσπες της γραφειοκρατίας"
«Οκτώ μήνες μετά την τραγωδία, η Μάνδρα ξαναλαχτάρισε. Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο. Στις αιτιάσεις της δημάρχου Ιωάννας Κριεκούκη και της Ν.Δ., η Περιφέρεια απάντησε πως «έτρεξε» με ρυθμούς - ρεκόρ τις μελέτες και τις διαδικασίες και περιμένει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», γράφει η εφημερίδα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Ανοχύρωτη ακόμη η Μάνδρα "
Η εφημερίδα τονίζει: «Ξύπνησε ξανά ο εφιάλτης των φονικών πλημμυρών του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, αποκαλύπτοντας την παντελή αδράνεια της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής ως προς τη λήψη άμεσων μέτρων και στοιχειωδών αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων».


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " Τα ψέματα περί "δίκαιης ανάπτυξης" πνίγηκαν στη νεροποντή... "
«Η ανάπτυξη, την οποία διαφήμισαν στους κατοίκους της περιοχής με διάφορες φιέστες όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου •       Οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να ζει με το φόβο και την αγωνία και να παραμένει απροστάτευτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως έδειξαν οι πλημμύρες των προηγούμενων ημερών», γράφει η εφημερίδα.


ΤΑ ΝΕΑ: " Φαρσοκωμωδία και εξευτελισμός "
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «χωρίς προηγούμενο μαίνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα περί «σχεδίου αποστασίας και πολιτικής αποσταθεροποίησης» που κατήγγειλε το Μαξίμου με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη που άφησε το κυβερνητικό σχήμα με την οριακή πλειοψηφία των 152 εδρών. Ο τραγέλαφος από τις κυβερνητικές αντιδράσεις (οι οποίες, μάλιστα, ήταν συντονισμένες) για την επίθεση στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη φανερώνουν ότι το Μαξίμου έχει απωλέσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος, θεωρώντας ότι η απομείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης θα μπορούσε να αποβεί θετική».



ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: " Στα...τέσσερα η σύγκρουση"
Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Όποιος περίμενε ότι οι συμφωνίες για το χρέος και τα Σκόπια θα έφερναν πολιτική ηρεμία μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει. Κυβέρνηση και - αξιωματική κυρίως - αντιπολίτευση έχουν ανέβει στα κάγκελα και η μεταξύ τους σύγκρουση δεν προβλέπεται να κοπάσει σύντομα. Το πιθανότερο είναι ότι θα συντηρηθεί μέχρι την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες».



ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι 5 αποφάσεις για το Σκοπιανό
Η εφημερίδα γράφει: «Με κεντρικό αίτημα το «δημοψήφισμα τώρα» και σύνθημα το «ο λόγος στους Έλληνες», έκλεισε την κεντρική ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης αυτοδιοικητικών Φορέων για τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων».


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γελάει και το παρδαλό κατσίκι
«Πίσω από τις δικαιολογίες που ψελλίζει περί αποσταθεροποίησης και αποστασίας επιχειρεί να οχυρωθεί η κυβέρνηση μετά τις διαρροές που καταγράφει, ενώ ο Πόνος Κομμένος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και βλέπει απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Προς τούτο, τα κυβερνητικά στελέχη και το Μαξίμου συντηρούν την πόλωση και εγκαλούν τη Ν.Δ. και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις και τα σενάρια των τελευταίων ημερών -που η ίδια η κυβέρνηση πλάθει-, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το Λονδίνο δήλωσε ξανά αισιόδοξος, εκτιμώντας πως η εξέλιξη της ανεξαρτητοποίησης Λαζαρίδη και οι 152 βουλευτές με τους οποίους απέμεινε η κυβερνητική πλειοψηφία «μπορεί να μας βγει σε καλό»», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Ξανθιά έκαψε τον «καράφλα»
Η εφημερίδα γράφει για τη χθεσινή εκτέλεση ανθρώπου της νύχτας στο Παλαιό Φάληρο: «Ο Καραγιάννης, που ήταν γνωστός στη νύχτα με τα προσωνύμια «Καράφλας», «Σαμπρέλας» και «Νταίζη», γνώριζε ότι ήταν στόχος και απέφευγε να κυκλοφορεί σε περισχές που δεν ήταν δυνατού να ελέγξει, μακριά από την ασφάλεια που του παρείχαν τα λημέρια του στον Πειραιά».


KONTRANEWS: Τρέμουν στη ΝΔ την ίδρυση δεξιού κόμματος από καραμανλικά στελέχη
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «με συνοπτικές διαδικασίες που παραπέμπουν σε καθεστωτικά κόμματα η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο. Προφανώς στην Πειραιώς οι δραστηριότητες του Κ. Μίχαλου έχουν προκαλέσει νευρική κρίση γιατί ακύρωναν το ακροδεξιό Κρεσέντο στο οποίο επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία».



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Αναθεώρηση στόχων για έσοδα-δαπάνες "
VOICE FINANCE &MARKETS: " Γιάννης Μώραλης " Οι επενδυτές επιστρέφουν" "