Φωτογραφία του Wissm al-Okili/ReutersΤουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 90 άλλοι τραυματίστηκαν στην έκρηξη που συγκλόνισε τη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης την Τετάρτη.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το σημείο εικονίζουν ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο, ένα κτίριο που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και συγγενείς των θυμάτων που κλαίνε και θρηνούν.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε πυροδότηση μέσα σε αποθήκη πυρομαχικών και εκρηκτικών και οι αρχές διενεργούν έρευνα.

Η αστυνομική πηγή ανέφερε πως πυρομαχικά φυλάσσονταν σε τέμενος και ότι το περιστατικό συνέβη καθώς μεταφέρονταν σε αυτοκίνητο σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, έκανε λόγο περί «ενέργειας τρομοκρατών εναντίον αμάχων», που άφησε πίσω της «μάρτυρες και τραυματίες».

Οι αρχές δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για τις δύο αντιφατικές εκδοχές που δημοσιοποίησαν, καμιά από τις οποίες δεν συμπεριλάμβανε κάποιον απολογισμό των θυμάτων.

Η Σαντρ Σίτι είναι προπύργιο του εθνικιστή ιμάμη Μοκτάντα αλ Σαντρ, το πολιτικό κίνημα του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου.

Το κοινοβούλιο έδωσε εντολή να γίνει ανακαταμέτρηση την Τετάρτη, αναφέρει σε σχετικό του τηλεγράφημα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.