Mελιτζάνες φούρνου μας προτείνει σήμερα το foodmood.gr.
Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και οι μελιτζάνες επίσης.
Η μελιτζάνα μας έρχεται από την αρχαιότητα, την συναντάμε για πρώτη φορά στην Ινδία κα στη συνέχεια στην Κίνα. Στην Ευρώπη την βρίσκουμε τον 12ο με 14ο αιώνα. Ωστόσο, λόγω της πικρής γεύσης της, άργησε να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κουζίνα και καλλιεργούνταν για διακοσμητικούς λόγους.
Σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό των καλοκαιρινών μεσογειακών πιάτων.
Στη Βόρεια Ελλάδα, χρησιμοποιούμε κυρίως τις μελιτζάνες Λαγκαδά, με το μακρόστενο σχήμα και το μαύρο χρώμα, ενώ διάσημες για τη γλυκιά γεύση τους είναι αυτές με το ανοιχτό μωβ χρώμα και τις άσπρες ρίγες που φυτρώνουν στην Αρκαδία και οι λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης. Οι μελιτζάνες τρώγονται τηγανητές, στο φούρνο, μελιτζανοσαλάτα, με κιμά και μπεσαμέλ στα παπουτσάκια, ή με κρεμμύδια στο απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό ιμάμ μπαϊλντί.Η συνταγή που σας προτείνω για μελιτζάνες στο φούρνο είναι εύκολη και γρήγορη, ιδανική για καλοκαιρινές ημέρες διακοπών.

ΥΛΙΚΑ
3-4 μελιτζάνες, σε χοντρές φέτες
2 κρεμμύδια
400 γρ. ντομάτα στο ρεντέ ή κονκασέ
200 γρ. φέτα
1-2 ντομάτες σε φέτες
λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο βασιλικό
1 κουτ. ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες, να μαραθούν. Προσθέτετε και τις ντομάτες ( φρέσκιες ή κονκασέ), το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να γίνει η σάλτσα.
Στο δεκάλεπτο περίπου, ρίχτε τον μαϊντανό και τις υπόλοιπες ντομάτες που έχετε κόψει φέτες και μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ σε ένα άλλο τηγάνι τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Τις βγάζετε σε ένα απορροφητικό χαρτί καθώς απορροφούν πολύ λάδι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο βαθμούς. Σε ένα ταψάκι στρώνετε τις μισές μελιτζάνες, ρίχνετε τη μισή ποσότητα σάλτσας και τη μισή τριμμένη φέτα. Βάζετε τις υπόλιπες μελιτζάνες, τη σάλτσα και από πάνω τη φέτα. Ψήνετε στους 180ο βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.Το τελευταίο πεντάλεπτο βάλτε το ταψί πιό ψηλά για να ξεροψηθεί η φέτα. Αφήνετε να κρυώσει, ρίχνετε και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρετε,
Κατά γενική ομολογία, είναι νοστιμότερο την επόμενη μέρα.