Όταν αγαπάς τον τόπο σου και θέλεις να τον δείς να προοδεύει, όταν κρατάς τα έθιμα και τις παραδόσεις, όταν το μαγείρεμα δεν είναι αγγαρεία αλλά ευχαρίστηση και όταν βρεθεί και ο κατάλληλος άνθρωπος να ενώσει όλα αυτά τα κομμάτια, τότε έχεις το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός: 


Το KOUZINA 2018, που διοργανώνει ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Από τις 15 Μαϊου έως και τις 15 Ιουνίου, για έναν ολόκληρο μήνα, η Ανατολική Χαλκιδική κινείται σε γαστρονομικούς ρυθμούς, με διαγωνισμούς, μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, γεύσεις με τοπικά προϊόντα.

Παρευρεθήκαμε στη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, στο Παλαιοχώρι, όπου την τιμητική της είχε η ξακουστή πατάτα Παλαιοχωρίου.

Οι γυναίκες του χωριού αφού στόλισαν τα μπαλκόνια με τα πολύχρωμα υφαντά χαλιά τους, τραγούδησαν, χόρεψαν και μαγείρεψαν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τις γλυκιές και αμυλώδεις πατάτες Παλαιοχωρίου.

Πατατόπιτες, μοσχαράκι με πατάτες, μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες μέχρι και γλυκά με πατάτες είχαν γεμίσει τα τραπέζια που στρώσανε, στην πλατεία του χωριού.

Παράλληλα ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, που είχε έρθει από την Κύπρο, παρουσίασε πώς μαγειρεύεται το κυπριακό κολοκάσι, που αποτελεί Π.Ο.Π. προϊόν της Κύπρου.

Η πλατεία του Παλαιοχωρίου, γέμισε μυρωδιές και γεύσεις, όλοι δοκίμαζαν τα νόστιμα φαγητά, αντάλλαζαν συνταγές και μαγειρικές συμβουλές.

Μια γαστρονομική γιορτή που συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες σε διαφορετικό κάθε φορά χωριό.





Ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις του KOUZINA 2018 στο