«Παιδιά, να μη φοβάστε, να έχετε μεγάλα όνειρα. Πρέπει να έχετε μεγάλα όνειρα και να θυμάστε ότι η δική σας ζωή είναι στα δικά σας χέρια».
Με την παραίνεση αυτή προς τα μικρά παιδιά, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, αποδέχθηκε την τιμή που του έγινε σήμερα, στη γεμάτη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση «Πόντος Παντού», που διοργάνωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας.
«Είμαι τρεις φορές ευτυχισμένος, γιατί έχω τρεις πατρίδες. Έχω τρεις πατρίδες, τη μεγάλη που είναι η Ρωσία, τη Γεωργία όπου γεννήθηκα και την Ελλάδα, όπου πάντα με πολλή αγάπη έρχομαι εδώ, η καρδιά μου βρίσκεται εδώ, γιατί η μαμά μου και ο μπαμπάς μου ζούνε εδώ, στη Σίνδο» είπε ο Πόντιος κοσμοναύτης, γνωστοποιώντας ότι το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε από το διάστημα ήταν στη μητέρα του. Πρόσθεσε, δε, πως το όνομα «ΑΡΓΩ», που έδωσε στο τελευταίο διαστημόπλοιο με το οποίο ταξίδεψε στο διάστημα, συμβολίζει το αντάμωμα των τριών του πατρίδων και την αγάπη του για την Ελλάδα, την αρχαία ιστορία και την ελληνική μυθολογία. Ο Γιουρτσίχιν, του οποίου οι γονείς, ο αδερφός και συγγενείς του κατοικούν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έχει στο ενεργητικό του πέντε ταξίδια, συνολικά 537 ημέρες παραμονής στο διάστημα και έχει «περπατήσει» 52 ώρες στο κενό.
«Είναι μία τιμή που οφείλουμε όλοι οι Έλληνες –Πόντιοι και μη– στο πρόσωπο του Γιουρτσίχιν, διότι είναι από του ομογενείς που έχει μέσα στην καρδιά του βαθιά ριζωμένη τη φλόγα της αγάπης για την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης για την πρωτοβουλία της γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ να διοργανώσει την εκδήλωση.
«Ήλθα ως εκπρόσωπος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, για να τιμήσουμε τον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη μας, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του, αφενός αναδεικνύει τη σχέση του με τον ποντιακό ελληνισμό, αφετέρου μας δημιουργεί αισθήματα υπερηφάνειας και πραγματικού θαυμασμού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιάρας, ευχόμενος «η πατρίδα μας να έχει τέτοιου είδους αντιπροσωπεύσεις και τέτοιου είδους προβολές με ανθρώπους που πραγματικά ξεχωρίζουν στο παγκόσμιο στερέωμα». Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Τσιάρας επισήμανε την ανάγκη για την «επιστροφή σε μια ιστορική καταγραφή που για καθέναν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γενοκτονία των Ποντίων πρέπει να βρεθεί ξανά στα βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο, ενώ πρέπει επιτέλους η ελληνική κοινωνία και συνολικά το πολιτικό μας σύστημα να διεθνοποιήσει το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων».
Για το θείο του, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, μίλησε ο Χριστόφορος Αϊβαζίδης (η μητέρα του κοσμοναύτη και η γιαγιά του ήταν αδερφές), ενώ επισήμανε τη συμβολή που μπορεί να έχει ως προσωπικότητα ο Γιουρτσίχιν στην προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. «Ήλθε η ώρα να πάμε όλοι μαζί μπροστά, να συμπορευτούν νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες, αλλά πιστοί στις παραδόσεις και έχοντας στο πλάι τους έμπειρα στελέχη που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει στον ποντιακό χώρο, και με εγγυητές προσωπικότητες σαν αυτήν του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν όλοι μαζί να πετύχουμε τον έναν και μοναδικό στόχο, να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων, και οι δεκάδες χιλιάδες πρόγονοί μας και οι ψυχές τους επιτέλους να αναπαυτούν εν ειρήνη» είπε.
Την εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, παρουσίασε ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης, και τραγούδησε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.