Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Η συνάντηση διήρκησε 1,5 ώρα, όμως το παρασκήνιο διήρκεσε πολύ περισσότερο!


Ως τώρα δεν έγινε γνωστό τι συζήτησαν μεταξύ τους οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση -και στο ονοματολογικό- ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δέχονταν συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Αυτό ερμηνεύεται από κάποιους κύκλους ως ένδειξη ότι και οι δύο πλευρές έκαναν βήματα πίσω, αφού είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν λύση για να έχουν έναν πονοκέφαλο λιγότερο στην περιοχή. Οι ίδιοι κύκλοι, όμως, σήκωναν τα χέρια ψηλά στην ερώτηση "ποιος έκανε πίσω περισσότερα βήματα"...

Στην συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αυτήν την ώρα (15.30) αναμένουμε να γίνει γνωστό πότε θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός.

Ενδείξεις από Ζάεφ


Κάποιες ενδείξεις, για το τι συζητήθηκε, έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Σουηδό πρωθυπουργό. Είπε ότι τα Σκόπια εργάζονται «στην οικοδόμηση γεφυρών, μέσω ανοικτού διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού, ώστε να δώσουν αποτελέσματα στις συνομιλίες για του ονοματολογικό με την Ελλάδα».

Ήταν σα να παραδέχονταν πως "κάτι" πήρε η Αθήνα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Οι πιέσεις, πάντως, προς Τσίπρα και Ζάεφ, είχαν ενταθεί από χθες. Κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και οι δύο αναγκάστηκαν να κάνουν αισιόδοξες δηλώσεις -αν και από πουθενά δε φαινόταν να αντλείται αυτή η αισιοδοξία.

Έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί, έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, κρατώντας μία "πισινή" και υπογράμμισε ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα». 

Από την άλλη πλευρά για μια «θετική στιγμή, να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα», έκανε λόγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Ήταν, σαφώς, μια "αμυντική" ανάρτηση, που δεν άφηνε να ξεφύγει το παραμικρό, αφού στο εσωτερικό του αντιμετωπίζει σαφώς περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με το θέμα.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντησή των δύο ηγετών, μετά από αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018. Το παρασκήνιο, πάντως, ήταν πολύ πιο έντονο από το Νταβός, καθώς πλέον τα Σκόπια διαπίστωσαν ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που, ποσώς ενδιαφέρονται για το αν βρίσκονται σε ενταξιακή πορεία. Κάποιες, όπως η Γαλλία, αντιδρούν σε διεύρυνση οποιουδήποτε είδους κι αυτό έγινε φανερό και χθες και σήμερα. 



Το Παρίσι -σύμφωνα με πληροφορίες- κατέστησε σαφές ότι θα αντιταχθεί στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων είτε στα Σκόπια, είτε στην Αλβανία. Αλλά και η Γερμανία δεν έχει, όπως φαίνεται, καμία όρεξη να ανοίξει τις ευρωπαϊκές πόρτες για τις δύο χώρες. Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ πριν αναχωρήσει για τη Σόφια ότι το ονοματολογικό είναι ένα θέμα που είναι «δύσκολο να επιλυθεί», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Οι πληροφορίες θέλουν την καγκελάριο να μην μπήκε σε λεπτομέρειες στο διήμερο που διανύουμε, όμως και πάλι υπογράμμισε με κάθε τρόπο ότι "τα πράγματα είναι, ακόμη, δύσκολα".

Πιθανή ημερομηνία για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι η Σύνοδος Κορυφής της συμμαχίας το διήμερο 11 - 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλες. Τόσο, όμως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτσιάς, όσο κι ο ομόλογός του των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, παραδέχτηκαν ότι "ο χρόνος δεν επαρκεί" για να λυθεί το ονοματολογικό ως τότε.

Οι πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους να χρυσώνουν το χάπι με κάποιες συμφωνίες που προτάθηκαν, χθες και σήμερα, στα Σκόπια.