Ο εγκέφαλος σπείρας της Ρωσικής Μαφίας, μαζί με άλλα 13 άτομα –μέλη της σπείρας του- συνελήφθη στην Πυλαία Θεσσαλονίκης!



Οι συλλήψεις έγιναν σε συνεργασία με τις Γαλλικές αστυνομικές αρχές, μετά από έρευνες τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Γαλλία.


Στην Πυλαία συνελήφθη ο 57χρονος εγκέφαλος της σπείρας και δύο υπαρχηγοί του, ηλικίας 56 και 49 ετών. Επίσης είναι γνωστά τα στοιχεία 12 μελών της σπείρας, από τα οποία ένας 42χρονος κι ένας 47χρονος ήταν οι κλεπταποδόχοι.



Πρώτα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο αρχιμαφιόζος. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να το ακινητοποιήσουν και τότε, ο οδηγός πάτησε γκάζι και διεμβόλισε τα περιπολικά που είχαν στήσει μπλόκο σε δρόμο της Πυλαίας. Μετά από μάχη, καθώς έπεσαν πυροβολισμοί και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο οδηγός και οι δύο μπράβοι του αρχιμαφιόζου συνελήφθησαν. Κατασχέθηκαν το πιστόλι που χρησιμοποίησαν (9 χιλιοστών) και δυο μαχαίρια.



Η δράση της σπείρας φαίνεται πως άρχισε το καλοκαίρι του 2015. Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο αστυνόμος Β Πέτρος Τάνος, αρχικά μέλη της σπείρας έκαναν… κατόπτευση του χώρου! Παρακολουθούσαν το στόχο τους μέρες και, όταν αποφάσιζαν τη διάρρηξη, κάποιοι έπαιζαν το ρόλο του τσιλιαδώρου. Προτιμούσαν, δε, τις πρωινές ώρες, όταν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών βρίσκονταν στις εργασίες τους. Μάλιστα, “χτυπούσαν” δύο με τρία σπίτια τη μέρα… ταυτόχρονα (με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά)!



Υπολογίζεται ότι διέρρηξαν 56 διαμερίσματα, μεζονέτες και άλλες κατοικίες και η λεία τους ξεπέρασε το 1.000.000 ευρώ! Στα σπίτια που χρησιμοποιούσε η σπείρα στην Πυλαία, βρέθηκαν 25.000 ευρώ, πάρα πολλά από τα κλοπιμαία (στην πλειοψηφία τους χρυσαφικά και κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και έγγραφα).



Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Αβραάμ Αϊβαζίδη, “για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία”. Συνεχάρη, δε,  όλους τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στον τακτικό σχεδιασμό, τις πολύμηνες έρευνες και στις επιχειρήσεις για τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.



Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο 57χρονος ήταν ο αρχηγός της σπείρας και ο 56χρονος με τον 49χρονο τα πρωτοπαλίκαρά του. Άλλα εννέα μέλη της σπείρας που συνελήφθησαν, ήταν αυτοί που αναλάμβαναν τις διαρρήξεις και τις ληστείες και δύο οι κλεπταποδόχοι.


Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων. Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη. Στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από όπου ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους.