Επεισόδιο σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στη νησίδα Ρω, στα δυτικά του Καστελόριζου, όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ελικόπτερο έκανε χαμηλές πτήσεις πάνω από το ακριτικό νησί περίπου στις 23.30 το βράδυ της Δευτέρας.


Η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά, προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο.


«Στις 22.28 αρχιφύλακας του φυλακίου στη Ρω αντιλήφθηκε θόρυβο ερχόμενο από ανατολικά προς τα δυτικά και, αφού ενημέρωσε, πήρε εντολή να ρίξει προειδοποιητικά τροχιοδεικτικά πυρά σε ασφαλή κατεύθυνση. Αφού έριξε για μερικά λεπτά, το ελικόπτερο αποχώρησε».


Με αυτά τα λόγια, στέλεχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού περιέγραψε στο zougla.gr το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη νήσο Ρω. Είχε προηγηθεί η πληροφορία ότι τουρκικό ελικόπτερο, ενδεχομένως της Ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το ακριτικό νησί.


Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του Πενταγώνου, το ελικόπτερο φέρεται να μην είχε παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο. Την πληροφορία επιβεβαιώνει στο zougla.gr και ανώτερη πηγή του ΓΕΕΘΑ. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως η αντίδραση του ελληνικού φυλακίου επί της νήσου Ρω υλοποιήθηκε βάσει των προβλεπομένων κανόνων εμπλοκής και βεβαίως έπειτα από άνωθεν εντολή.


Αντίθετη άποψη εκφράζεται από “πηγές” του Μαξίμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρει, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά».


Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».


Όπως τονίζεται από τους “κύκλους” του Μαξίμου, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε».


Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».