Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 οργανώνει, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη δημόσιων και κοινωνικών φορέων, τριήμερες εκδηλώσεις στις 21-23 Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη , με τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.



Οι φετινές εκδηλώσεις του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη αφορούν στο καθεστώς της ασφυκτικής λογοκρισίας, προληπτικής και κατασταλτικής, που επέβαλε η δικτατορία.


Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:


1. Συναυλία (Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 9 μ.μ.) με απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια. Συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς με το συγκρότημά του και οι Παναγιώτης Καραδημήτρης, Ελισάβετ Παπαθανασίου και Ελένη Μιχαλοπούλου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο.


2. Ημερίδα (Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 10.45 π.μ.) για τη λογοκρισία την περίοδο της χούντας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με εισηγητές πανεπιστημιακούς – ιστορικούς και ζωντανές μαρτυρίες από συγγραφείς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες των οποίων λογοκρίθηκαν τα έργα τους και αρκετοί υπέστησαν συνέπειες από το καθεστώς. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. (Ακολουθεί συνημμένο πρόγραμμα της ημερίδας).


3. Προβολή ντοκιμαντέρ (Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, 7.30 μ.μ.) στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (αίθουσα ‘’Παύλος Ζάννας’’) με τίτλο «Στοργή στο λαό» του Βασίλη Δούβλη, Είναι μια παραγωγή της τηλεόρασης της Βουλής, με άγνωστα ντοκουμέντα από τη λογοκρισία της χούντας στον κινηματογράφο.


Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη. Ειδικά για τη συναυλία, η είσοδος θα γίνεται με αριθμημένες προσκλήσεις που θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας από το ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου, από την Τρίτη 17 Απριλίου κατά τις ώρες λειτουργίας του.