Εγκαίνια έκθεσης και παράλληλη δράση λόγου και μουσικής με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρες Ποίησης διοργανώνει το περιοδικό «ΕΝΕΚΕΝ» την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 20.00, εγκαινιάζοντας το νέο του πολυχώρο επί της οδού Πρ. Κορομηλά 37, στον ημιόροφο, τηλ. 2310260597.
Στην έκθεση με τίτλο «Το καρφί στο μάτι: Τραύμα και ιστορία σε αναπαράσταση» φιλοξενούνται έργα 42 καλλιτέχνων, εικαστικών και φωτογράφων, Ελλήνων και ξένων, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια κόσμησαν τα εξώφυλλα του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ».
Όπως εξηγεί ο εκδότης του περιοδικού και ποιητής ο ίδιος, Γιώργος Γιαννόπουλος  σχετικά με το σκεπτικό της έκθεσης «στόχος μας είναι το τραύμα και η ιστορία σε αναπαράσταση. Εξ αρχής στο περιοδικό θέλαμε, επιδιώξαμε και πιστεύω ότι πετύχαμε ως ένα βαθμό το συνειδητό διάλογο της εικόνας και του λόγου. Κάθε μας τεύχος είχε ως εξώφυλλο κάποιο έργο ενός εικαστικού ή φωτογράφου είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Ήδη από το γενέθλιο τεύχος το 1995, το εξώφυλλου του οποίου είναι έργο του Νίκου Παραλή.  Πρόκειται για ένα έργο, που απεικόνιζε την κόρη του καλλιτέχνη, μωρό να κοιμάται μπροστά από ένα θαλασσινό τοπίο, και που συμβολικά θα μπορούσε κάποιος να το δει σαν ένα ‘καράβι’ που ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι, όπως και το περιοδικό μας τότε. Η δε φωτογραφία του έργου ήταν βγαλμένη από το Στράτο Καλαφάτη. Μέχρι και το εξώφυλλο στο πρόσφατο τεύχος μας, που φιλοτέχνησε ο Θόδωρος Παπαιωάννου και απεικονίζει την Παλιά Παραλία σχεδόν στο σημείο που βρίσκονται πλέον τα γραφεία του ΕΝΕΚΕΝ».
Ο ίδιος συμπληρώνει: «Το ΕΝΕΚΕΝ είναι ένα συλλογικό εγχείρημα που στηρίζουν φίλοι και συνεργάτες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό νομίζω που έχει ενδιαφέρον και ήταν και η ‘ιδιοτυπία’ του περιοδικού είναι ότι προσπάθησε να αναδείξει και να φωτίσει τα συναρμόζοντα πεδία της λογοτεχνίας δηλαδή την κριτική σκέψη, τον φιλοσοφικό λόγο, την ψυχαναλυτική προσέγγιση κλπ. Να δει δηλαδή το λογοτεχνικό φαινόμενο συνολικά, γι’ αυτό και ο υπότιτλος ‘επιθεώρηση πολιτισμού’. Το ΕΝΕΚΕΝ αντιμετωπίζει τον πολιτισμό σφαιρικά ως κοινωνική συνθήκη. Η θέση αυτή εκφράστηκε στην πορεία μας αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, το έντυπο, το διαδίκτυο, τη σύγχρονη λογοτεχνική ή πολιτιστική πραγματικότητα και τα προβλήματα της ιστορικής περιόδου που διανύουμε. Το ΕΝΕΚΕΝ, μπορούμε να πούμε, προσπάθησε να είναι ένα συλλογικό ‘ημερολόγιο καταστρώματος’ ή ένα συλλογικό μυθιστόρημα, όπου εγγράφεται και εγγράφει την εποχή του που κρίνει και κρίνεται ουσιαστικά».
Πιο συγκεκριμένα τα έργα της έκθεσης υπογράφουν οι Arzu Toker, Caroline Luigi,Derya Kilic, Graig Wherlock, Leon Tshibemba, Morteza Jafari, Ranata Papista, Selikin Tercan, Serhad Bapir, Sonia Elcano, Viktor Semenpeev, Αγγελική Καλαντζή, Αμαλία Ζογλοπίτου, Αναστασία Δεληγιάννη, Άρης Κατσιλάκης, Βασίλης Ιωαννίδης, Βίλλη Γούσιου, Γιάννα Καλή, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Ανδρούτσος, Γιώργος Ανέστης, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Πολίτης, Γιώργος Τσακίρης, Διογένης Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Θωμάς Φίλιος, Κυριάκος Λαζαρίδης, Κώστας Καράνος, Λέα Καββαδία, Μαϊτού Μαρέλ, Μάνθα Τσιάλιου, Μαρία Θαμνίδου, Νίκος Κρυωνίδης, Παύλος Βασιλειάδης, Σάμης Ταμπώχ, Σωτήρης Ανδριανός,  Σώτης Ζαχαριάδης, Φίλιππος Μάνος, Φώνης Ζογλοπίτης, Χρήστος Αλαβέρας, Στέφανος Παπαδόπουλος και Χρυσόστομος Μουσμουλίδης.
Παράλληλα οι συνεργάτες- συνοδοιπόροι του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ» έχουν επιμεληθεί μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση. Θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων σε τρεις γλώσσες –ελληνικά, γαλλικά και τουρκικά με μουσική συνοδεία. Συμμετέχουν οι μουσικοί Μαλίνα Ηλιοπούλου και Onour Senturk.