Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Να μη χαθεί το τρένο της ανάπτυξης"Η καλύτερη συγκυρία για να καταδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας, δεν μπορεί να αναζητηθεί παρά μόνο στο Τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά. Πολλά τρένα χάθηκαν, από εμάς δεν θα χαθεί ακόμη ένα". 

Αυτό υπογράμμισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, στο χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εργασιών του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση "Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης-Πύλη Συνεργασίας", οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα, Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε πως "ο σχεδιασμός, μιας Ελλάδας με ισχυρή παρουσία στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προϋποθέτει την αξιοποίηση της μεγάλης δυναμικής της Μακεδονίας και της Θράκης".

Επανέλαβε τη φράση «δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Μακεδονία και Μακεδονία χωρίς Ελλάδα», την οποία λέει συχνά στις ομιλίες της κι εξήγησε πως δεν αναφέρεται μόνο στην εξωτερική πολιτική, αλλά "στη βαθύτατη πραγματικότητα πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε όλες τις εκφάνσεις του μέλλοντός μας. Ειδικά, όταν σε τόπους όπως όλη σχεδόν η Μακεδονία και η Θράκη, δραστηριοποιούνται κορυφαία ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα, μαζί με εγχειρήματα και επιχειρήσεις που είναι επίσης κορυφαίες, και σε δυνατότητες και σε προοπτικές".

Χαρακτήρισε " επίκεντρα πρωτογενούς παραγωγής, τουρισμού, εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας" τη Μακεδονία και τη Θράκη και τόνισε ότι 'η γεωστρατηγική τους θέση και η γειτνίασή τους με χώρες των Βαλκανίων τις καταστούν κέντρα διεθνούς συνάντησης, αλληλεπίδρασης και συνεργασιών".

Μίλησε για "θέληση της Κυβέρνησης για την πραγμάτωση αυτού του στόχου", που αποδεικνύεται "από τη συχνή και καθοριστική παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη".

Ο ρόλος του ΥΜΑΘ στην ΑνάπτυξηΗ κ. Τσαρουχά αναφέρθηκε στο ρόλο του "ιστορικού', όπως το χαρακτήρισε Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι εγκρίνει και χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων Γενικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και των Ειδικών Επενδυτικών Σχεδίων για τον Βορειοελλαδικό χώρο, ενώ στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού υποδέχεται επενδυτικά σχέδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

"Έχουμε ήδη δεχτεί δεκάδες επενδυτικά σχέδια ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων τύπων επιχειρήσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ, τα οποία φτάνουν σε συνολικό ύψος μεγαλύτερο του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και προστατεύουν τις ήδη υφιστάμενες", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, και μόνο μέσα στο Δεκέμβριο απελευθερώθηκαν 10 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ (€10.300.000) προς επιδότηση αναπτυξιακών επιχειρηματικών σχεδίων της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αναμένεται απελευθέρωση περισσότερων κεφαλαίων στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Παρουσίασε ως σημαντικό εγχείρημα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, μια θερμοκοιτίδα που θα φιλοξενεί, σ' ένα ευνοϊκό για αυτές περιβάλλον, νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. "Σήμερα η ΑΖΚ λειτουργεί με εξαιρετικά συρρικνωμένο προϋπολογισμό, και με προσωπικό που αριθμεί σε μόλις 3 άτομα, αλλά πλέον λειτουργεί, μετά από μια μακριά περίοδο που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Για πρώτη φορά από τη δεκαετή λειτουργία της, θεσπίσαμε κανονισμό Μισθώσεων των ακινήτων που είτε της ανήκουν είτε της έχουν παραχωρηθεί, ο οποίος μέχρι τώρα δεν υπήρχε", υποστήριξε.

Πρόσθεσε ότι μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας του «Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων» και είναι επίσης σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, έτσι ώστε να προχωρήσει εντός του 2018 η χωροθέτηση και η πολεοδόμηση του Θύλακα, με την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος.

Μίλησε, επίσης, για το ΚεΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς ) που λειτουργεί για τη διαμόρφωση προγραμμάτων αναστηλώσεων και συντηρήσεων και γενικότερα υποδομής των μνημειακών οικιστικών συνόλων των Ιερών Καθιδρυμάτων και των κινητών κειμηλίων εν γένει της Αθωνικής Πολιτείας.

Σχόλια