Η τακτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν καλά οργανωμένη και σοφή: Έρχεται, μοιράζει δώρα παντού, μιλάει δίνοντας υποσχέσεις και, όταν φύγει, αναλαμβάνουν άλλοι να συνεχίσουν το έργο του, αναπαράγοντας τις… παροχές.Ουσιαστικά, όλοι πήραν αυτό που διεκδικούσαν εδώ και καιρό και, ήδη, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα έπαιρναν. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε το χώρο του πρώην οικοτροφείου "Μέγας Αλέξανδρος" για τη δημιουργία πρότυπου πάρκου ΑμΕΑ στην περιοχή της Τούμπας, αλλά και τρία οικόπεδα για την κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων. Την παραχώρηση, όμως, είχε εξαγγείλει εδώ και πάνω από δυο μήνες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, είχε εξαγγείλει και την ανέγερση του πάρκου ΑμεΑ!


Αυτό δεν εμπόδισε, σήμερα, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Θανάση Παππά, να μιλήσει για “εξαιρετικά σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης στα αιτήματα του δήμου Θεσσαλονίκης", σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.


Σχετικά με τη δημιουργία του πρώτου πάρκου στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, ο κ. Παππάς, υποστήριξε πως ο δήμος καλείται, πλέον, να κάνει τη μελέτη για τη δημοπράτηση του έργου. "Θεωρώ ότι ο χώρος θα μας παραχωρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και η χρηματοδότηση του έργου δεν μπορεί να είναι λιγότερο από μισό εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα του δήμου", είπε, δίνοντας, πάντως, τις “μαύρες τρύπες”, όπως το άγνωστο –προς το παρόν- χρονικό διάστημα παραχώρησης της έκτασης.


Για ικανοποίηση μίλησε ο κ. Παππάς και για την ανταπόκριση της κυβέρνησης και σε άλλα ζητήματα, όπως το ρέμα του Κυβερνείου και η μετατροπή του σε δημόσιο χώρο πρασίνου, η κατασκευή σχολείων μέσω ΣΔΙΤ και η επέκταση της παλιάς Παραλίας με ξύλινο ντεκ. Ειδικά για το τελευταίο έργο, μιλάμε για σχέδιο που υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος από τους πρώτους μήνες του… 2014, όταν αναπληρωτής υπουργός ήταν ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης! Το σχέδιο ανασύρθηκε τώρα και παρουσιάστηκε ως φρέσκο.


Παρόμοια φρέσκια παρουσιάστηκε και η παραχώρηση δυο οικοπέδων στον οικισμό του Πανοράματος, συνολικής εκτάσεως περίπου 12 στρεμμάτων, για κατασκευή Δημοτικού και Γυμνασίου - Λυκείου. Τα λόγια του δημάρχου της περιοχής, Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, όμως, αποδεικνύουν πως κι αυτή ήταν διεκδίκηση ετών!


"Το δικό μας δώρο από τον πρωθυπουργό το πήραμε και είναι τα δύο οικόπεδα. Ήταν μια εκκρεμότητα 15 ετών και έπρεπε να γίνει το περιφερειακό συνέδριο στην Κεντρική Μακεδονία για να τα πάρουμε", τόνισε ο κ.Καϊτεζίδης.


Φυσικά και ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη χαιρέτισε την απόφαση υπογραμμίζοντας πως "τα συγκεκριμένα οικόπεδα τα διεκδικούσα όλα αυτά τα χρόνια. Ανήκουν στο υπουργείο Υγείας και είναι χαρακτηρισμένα για σχολεία. Το υπουργείο κρατούσε τους χώρους και δεν τους απέδιδε στην τοπική κοινωνία παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να τα κάνει κάτι άλλο. Κάθε τι που μπορεί να προικίσει τους δήμους είναι καλοδεχούμενο".


Ο ίδιος δήμος είχε προλάβει να πάρει από τα χέρια της υπουργού Τουρισμού, 'Ελενας Κουντουρά, το σχέδιο σύμβασης που προχωρά τη μαρίνα της Πυλαίας.


Τα δωράκια του πήρε και ο δήμος Νεάπολης – Συκεών:  ώστε να κατασκευαστεί στην περιοχή των Συκεών ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό σχολείο και ένα κλειστό γυμναστήριο. Επίσης η διεκδίκηση του οικοπέδου κρατάει καιρό.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Αντώνη Σαουλίδη, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στη μελέτη του έργου, ωστόσο κρίνει απαραίτητο να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης. "Είμαστε ικανοποιημένοι που παραχωρήθηκε το οικόπεδο, όμως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη από την πολιτεία, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των χώρων", πρόσθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Είναι σαφές ότι, με μία απλή κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να μάθει όλη η πόλη ότι κάνει πράξη αυτά που άλλοι δεν έκαναν! Είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθούν όλα αυτά, αλλά σε αυτήν τη φάση, προφανώς κανείς δεν ενδιαφέρεται. Έτσι ο πρωθυπουργός βρήκε και τους συμπαραστάτες που ήθελε για να περάσει και την απλή αναλογική στις εκλογές για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση…