Χρόνος… μέλλοντας από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέςργειας, Σωκράτη Φάμελλο, για τη Θεσσαλονίκη. Είπε ότι η πόλη θα γίνει πύλη Εμπορίου και Ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια. Πότε; Όταν ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής που… προγραμματίζονται!

Από το βήμα του 1ου Ελληνο-Σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ της Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε τη σημασία να γίνουν συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος και υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αποσαφήνιση των ενεργειακών δικτύων διαμορφώνουν “ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, ελκυστικό για επενδύσεις”.

Και πρόσθεσε: "Έχουμε έτοιμα σχέδια για έργα περιβαλλοντικά σε δύο άξονες, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ έκαστος. Πρόκειται για έργα ύψους 916 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και για 20 έργα, ύψους 20 εκατ. ευρώ έκαστο, σε στερεά απόβλητα ενώ προωθούνται καινοτομικές δράσεις για την ανακύκλωση scrap, ασφαλτοσκυροδέματος, pet".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε συνεργασίες με τη Σερβία, σε επίπεδο επιστημονικό αλλά και επιχειρηματικό, μέσω "Συμφωνίας Συνεργασίας, η οποία θα υπογραφεί σε επιχειρηματική αποστολή στο Βελιγράδι, εντός του επόμενου τριμήνου", ενώ, όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, είπε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επίλυση χρόνιων διπλωματικών διαφωνιών "χωρίς αλυτρωτισμούς".

“Η Ελλάδα είναι σήμερα πόλος σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο και παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αποτελεί ασφαλές επενδυτικό πεδίο, κόμβο ενέργειας και εμπορίου, πύλη της Ευρώπης, με ισχυρό δημοκρατικό υπόβαθρο, εξασφαλισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική συνοχή. Επιδιώκουμε την επίλυση χρόνιων διπλωματικών εκκρεμοτήτων στην περιοχή (Αλβανία, FYROM) σε ένα κλίμα σεβασμού των διεθνών συμβάσεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μπορούμε να εγγυηθούμε τη συνεργασία και την ειρήνη στα Βαλκάνια, χωρίς αλυτρωτισμούς και διεκδικήσεις, μια προοπτική σταθερή και μακροπρόθεσμη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.