katoikidia_29748331_10155779310183702_1831332570_o


Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία.



Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.


Το νομοσχέδιο προέβλεπε  τη σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο, ενώ γίνονταν υποχρεωτικό το τέλος σήμανσης των ζώων ύψους 6 ευρώ, το οποίο επί της ουσίας αφορά το «τσιπ» που καλούνται να έχουν όλα τα κατοικίδια συντροφιάς προκειμένου να δηλωθούν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ.


Όλα τα κατοικίδια θα έπρεπε να έχουν «διαβατήριο» με τα ακριβή στοιχεία τους, το οποίο θα έχει ισχύ δημοσίου εγγράφου.


Οι κτηνίατροι θα είχαν την υποχρέωση να εφαρμόζουν καθολικά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.


Σε επίπεδο κυρώσεων, τα πρόστιμα που προέβλεπε το ν/σ κυμαίνονταν μεταξύ 300-3.000 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν τις διαδικασίες στείρωσης, δήλωσης και ενημέρωσης στοιχείων του διαβατηρίου κ.τ.λ., ενώ για περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης και θανάτωσης ζώου οι κυρώσεις κυμαίνονταν από 15.000 έως 30.000 ευρώ.


Τα τέλη ζωοφιλίας στη λιανική και οι λοιπές επιβαρύνσεις αλλά και τα πρόστιμα θα είχαν ανταποδοτικό χαρακτήρα, το οποίο αποδίδεται στους δήμους απευθείας, με σκοπό τη χρηματοδότηση αποκλειστικά της δημιουργίας νέων και του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων καταφυγίων, της δημιουργίας υποδομών για τα ζώα συντροφιάς, καθώς και για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προγραμμάτων περισυλλογής διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.


Στο νομοσχέδιο αυτό μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις των ζωοφιλικών οργανώσεων. Χαρακτηριστικά, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, σημείωνε:


“Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες αφού η ασφαλιστική δικλείδα των φιλοζωικών σωματείων στις 5μελείς επιτροπές για το θέμα αυτό παύει να υπάρχει, μέσα από αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες διατάξεις καταργείται η εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αδέσποτα η χώρα ενώ αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι καταργείται η υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι και 6 μηνών, ενώ καταργείται στην ουσία η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από χιλιάδες φιλόζωους πολίτες χωρών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης , στην οποία σημειωτέον και ανήκουμε”.


Οι φιλόζωοι υποστήριζαν ότι χιλιάδες έλληνες πολίτες θα κληθούν μέσα από τους περιορισμούς του αριθμού των ζώων στις κατοικίες και τα διαμερίσματα “να πετάξουν τα ζώα τους διαφορετικά θα υποστούν τα εξοντωτικά πρόστιμα , που προβλέπονται στο νομοσχέδιο έκτρωμα, ενώ  εισάγεται και πάλι ο εφιάλτης της επονείδιστης τροπολογίας για την εξορία των αδέσποτων στα όρη και τα βουνά, αλλά και οι κτηνίατροι καλούνται να μην εξετάζουν ζώα άρρωστα ,τραυματισμένα,δηλητηριασμένα κλπ, αν δεν έχουν σήμανση”.


Διαφωνούσαν, ακόμη, με το ότι  ο πνιγμός, η σύνθλιψη, η δηλητηρίαση ,το κρέμασμα κλπ των ζώων δεν υπάγονταν στην πρωτοεισαγόμενη έννοια της μη σύννομης θανάτωσης και έχουν μικρότερες ποινές φυλάκισης.