Τρεις μέρες μετά τον χαμό που έγινε με τις θέσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, για το όνομα των Σκοπίων και δύο μέρες μετά την απαίτηση της μείζονος αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο δήμαρχος, χθες, ήρθε η αντίδραση από την παράταξή του.


Η "Πρωτοβουλία", διοικούσα παράταξη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ του Δημάρχου, στην οποία αποφεύγεται όποια ξεκάθαρη θέση για την ονομασία, στηρίζεται, όμως, ο Γιάννης Μπουτάρης μέχρις κεραίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «τις τελευταίες ώρες με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη εξαπολύθηκε ένας οχετός προσωπικών ύβρεων και χυδαιοτήτων με βασικό στόχο την αποδόμηση του ίδιου του δημάρχου ως προσωπικότητας και, μέσω αυτής, των απόψεών του για λύση στο χρονίζον θέμα των σχέσεών μας με τη γείτονα πΓΔΜ».

Παράλληλα, τα στελέχη της παράταξης «Πρωτοβουλία» εξαπέλυσαν επίθεση σε όσους έβαλλαν κατά του Γιάννη Μπουτάρη. «Ένα συνονθύλευμα προσώπων που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν απευθείας τον λαό, εκμεταλλευόμενοι το θυμικό και το συναίσθημα μερίδας του κόσμου αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν προσωπικά με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις στον Γιάννη Μπουτάρη βάλλοντας ευθέως κατά της ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης ιδεών και απόψεων».

Αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ τονίζεται πως θέση της παράταξης είναι «σταθερά υπέρ μιας βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στα πραγματικά τους προβλήματα και να προχωρήσουν στον δρόμο της ειρήνης, της φιλίας και της ανάπτυξης».

Επιπλέον στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «τα πολιτικά πρόσωπα που συμπλέουν με τις χυδαίες επιθέσεις κατά του δημάρχου, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ας ξανασκεφτούν ότι οι υβριστές στρέφονται κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, άρα και κατά των ιδίων, στρώνοντας το χαλί στην εδραίωση ακραίων αντιδημοκρατικών δυνάμεων, επικίνδυνων για το παρόν και το μέλλον της χώρας».

Τέλος, αποδοκιμάζεται «κάθε προσβλητική δήλωση και ενέργεια σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Τον διχαστικό λόγο και την επιχείρηση εκφοβισμού σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη» ενώ η ανακοίνωση καταλήγει πως «ο δήμαρχος και η διοικούσα παράταξη επικεντρώνουν τη δράση τους στη συνέχιση του έργου για το οποίο τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δύο φορές».

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό στέλεχος της Πρωτοβουλίας, αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος -και, επίσης, ιδρυτικό στέλεχος- Ανδρέας Κουράκης, προτίμησαν, πολύ πριν την αντίδραση της παράταξης του δημάρχου, να κρατήσουν (μεγάλες) αποστάσεις από τον Γιάννη Μπουτάρη, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.