Ως μη ρεαλιστική χαρακτήρισε μία λύση χωρίς τη χρήση του όρου "Μακεδονία", ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.


Όπως ανέφερε ο Μ. Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.

"Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, για το οποίο συζητάμε επί 25 χρόνια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και αισθήματα και στις δύο χώρες, αλλά επίσης υπάρχει θέληση και στις δύο χώρες να βρεθεί μία λύση σε αυτή την διένεξη", είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. 

"Ελπίζω ότι οι προτάσεις μου θα οδηγήσουν αμφότερες της κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για μία λύση" είπε, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για την εποικοδομητική στάση που έχουν ακολουθήσει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες.

"Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση", ανέφερε ο Μ.Νίμιτς. 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο αρνήθηκε να υπεισέλθει στο περιεχόμενο της δέσμης των προτάσεων που κατέθεσε στους διαπραγματευτές των δύο χωρών και αρκέστηκε να πει ότι "πρόκειται για νέο συνδυασμό ιδεών" και επανέλαβε πως "όταν συζητάς για ένα θέμα επί 25 χρόνια, είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κάτι εντελώς καινούργιο". 

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι εντός του προσεχούς διμήνου θα γνωρίζουμε αν είμαστε σε θέση να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι ο όρος "Μακεδονία" περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. 

"Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές", διότι "αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε παράλληλα πως "τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως "Republika Makedonija" και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή".