Στις ράγες θα κυλά, το 2020, αν και κουτσουρεμένο το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως παραδέχτηκε σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, από το σταθμό "Καλαμαριά", όπου έφθασε ο "μετροπόντικας".


Ο υπουργός επανέλαβε ότι τον Νοέμβριο του 2020 το έργο θα δοθεί στους πολίτες και υπενθύμισε ότι το 2019 η βασική γραμμή (έως το Συντριβάνι, όμως, κι όχι ως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό) και η επέκταση προς Καλαμαριά θα μπουν σε δοκιμαστική λειτουργία.

Όταν τον ρώτησαν πότε θα αποδοθεί το μετρό σε όλο του το μήκος, απάντησε: "Αυτό να το ρωτήσετε σ΄ αυτούς που έκαναν τις συμβάσεις και προέβλεπαν ότι η σύμβαση του παλαιού ΟΑΣΘ θα ισχύει μέχρι και δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των επεκτάσεων του μετρό" και πρόσθεσε: "Στόχος μας είναι ένα πιο εκτεταμένο και βιώσιμο μέσο σταθερής τροχιάς για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης". 

Για την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά, ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εντός του καλοκαιριού, νωρίτερα έναντι του αρχικού σχεδιασμού για τον Σεπτέμβριο, θα είναι ολοκληρωμένες οι δίδυμες σήραγγες.

Όσο για την επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τις δυτικές περιοχές, είπε πως θα κοστίσει 1 με 1,3 δισ. ευρώ(δεν ανέφερε την πηγή χρηματοδότησης), που θα αφορά σε υπέργειο Project. 

Τόνισε, ότι οι πρόδρομες εργασίες, για τους σταθμούς της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ξεκινούν στο πρώτο εξάμηνο φέτος, ενώ ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό η "Αττικό Μετρό", θα προχωρήσει τις μελέτες και για την επέκταση προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Μάλιστα έβαλε... αριστερό πρόσημο στις επεκτάσεις: Χαρακτήρισε "λάθος" τη μη ένταξη, στο βασικό σχεδιασμό υλοποίησης του μετρό στην πόλη και στις Δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης. "Υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα με τις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού σε σχέση με τις Δυτικές συνοικίες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τις ξεχνούσαν. Εμείς δεν είμαστε σε αυτήν την λογική", ισχυρίστηκε.

Να σημειωθεί ότι ο μετροπόντικας "Φρίξος" καθυστέρησε δυο ώρες να φθάσει στο σταθμό, λόγω των καιρικών συνθηκών (ο άνεμος έριξε κολώνα της ΔΕΗ και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην περιοχή).

Οπως σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, με την άφιξη του "Φρίξου" έχει επιτευχθεί η διάνοιξη του 60% των δίδυμων σηράγγων της επέκτασης προς την Καλαμαριά, που αναμένεται να δοθεί στους πολίτες τον Ιανουάριο του 2021. 

Στο τοπίο κι ο οΑΣΘ

"Μέχρι τότε ο ΟΑΣΘ θα έχει μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση, θα έχει εκσυγχρονίσει το στόλο του και το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα έχει τις αστικές συγκοινωνίες που όφειλε να έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια", είπε, δικαιολογώντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα αστικά λεωφορεία της πόλης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν οι νέες επεκτάσεις θα γίνουν με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, ή εάν θα ωριμάσουν τα έργα μελετητικά και μετά θα γίνει δημοπράτηση, ή, ακόμα, αν θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα προαναφερόμενα έργα, θα "τρέξουν" με τις απαραίτητες κυκλοφοριακές μελέτες για τη φάση της κατασκευής, "έτσι ώστε να μην καταγραφεί η ταλαιπωρία που σημειώθηκε με την υλοποίηση της βασικής γραμμής", όπως επισήμανε.