Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ και την τακτική της κυβέρνησης μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι απουσιάζει πλήρως η υπευθυνότητα. 


Ταυτόχρονα επανέλαβε με έμφαση τη θέση του Κινήματος Αλλαγής: «Θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν».

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής σέβεται «τις γνήσιες ευαισθησίες του ελληνικού λαού» και συμμερίζεται «την αγωνία των πολιτών για μια έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και θα οδηγεί σε πλήρως ομαλές σχέσεις με τα Σκόπια και σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Η κ. Γεννηματά αποδοκίμασε τις «έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν», και επισήμανε πως «η μη λύση παρατείνει το τέλμα και το αδιέξοδο και ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετεί τελικά μόνο τα Σκόπια. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η γειτονική χώρα έχει αναγνωρισθεί από 140 χώρες περίπου με το συνταγματικό της όνομα ("Δημοκρατία της Μακεδονίας"). Τα διεθνή μέσα επικοινωνίας την αποκαλούν νέτα-σκέτα Μακεδονία. Η γειτονική χώρα μονοπωλεί δηλαδή το όνομα "Μακεδονία". Αυτό θέλουμε; Όχι βέβαια. Γι' αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε αλλά με αποτελεσματική λύση που θα ακυρώνει αυτές τις παραχαράξεις, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ακόμη, ότι «η παράταξή μας έκανε επανειλημμένες προσπάθειες στο παρελθόν για την επίλυση του ζητήματος, αλλά η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς - των Σκοπίων - απέτρεψε τη λύση», σημειώνοντας ότι το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία, ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα και το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη επεδίωξε λύση με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού - όλες όμως οι προσπάθειες ναυάγησαν λόγω της εθνικιστικής αδιαλλαξίας των Σκοπίων.

Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και προσωπικά τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του. «Χειρίζεται το θέμα με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και διγλωσσία. Απουσιάζει η υπευθυνότητα. Άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα ο Καμμένος, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε αντιφατικά ασυνάρτητες τοποθετήσεις. Η κυβέρνηση καταφεύγει στην "εν κρυπτώ διπλωματία" και προφανώς συνάπτει μυστικές συμφωνίες, όπως μαρτυρούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Νίμιτς. Σπέρνουν τις θύελλες της σύγχυσης και του φανατισμού και απειλούν με αδιέξοδο τη διαδικασία και με εθνική ήττα τη χώρα», τόνισε η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έβαλε στο στόχαστρο και τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν έχει, ούτε καθαρή και σταθερή θέση πάνω στο θέμα, ούτε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση. Αποφεύγει πεισματικά να διευκρινίσει εάν υπάρχει και ισχύει εθνική γραμμή. Οι τοποθετήσεις του Βουκουρεστίου φαίνεται να αμφισβητούνται. Η Ν.Δ. φαίνεται ότι σύρεται στις αντιδράσεις της από τα πλέον ακραία εθνικιστικά στοιχεία, ενώ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εθνικές αγωνίες και ευαισθησίες, όπως κάνει ακόμη και με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης».

Η κ. Γεννηματά κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «το χρονίζον θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να λυθεί με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα, να σέβεται τις ευαισθησίες μας και να εγγυάται απόλυτα ομαλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο μέλλον».