«Πιστεύω ότι όταν μπορούμε να δώσουμε αίμα, πρέπει να το δίνουμε. Με τον τρόπο αυτό δεν βοηθάμε μόνο έναν συγγενή ή κάποιον φίλο μας, αλλά και ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Αυτό ακριβώς είναι και το δώρο της ζωής».


Ο Χαράλαμπος Σαββόπουλος, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, είναι αιμοδότης εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Άρχισε να δίνει αίμα στο «ΑΧΕΠΑ» και όταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δημιούργησε τη δική του τράπεζα αίματος ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στις αιμοδοσίες που διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλωστε ο κ. Σαββόπουλος έχει βιώσει την αγωνία που νιώθουν όσοι ψάχνουν να βρουν αίμα για κάποιον δικό τους άνθρωπο του οποίου η ζωή κινδυνεύει.

«Αυτό που με κινητοποίησε να γίνω αιμοδότης ήταν όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε αίμα ένας δικός μου άνθρωπος και δεν μπορούσαμε να βρούμε. Περάσαμε δύσκολα. Κάποιοι συγγενείς δεν μπορούσαν να δώσουν για λόγους υγείας κι αυτό με έπεισε ότι όταν μπορείς να δώσεις αίμα, να το δίνεις, διότι δεν ξέρεις πότε και για ποιον θα χρειαστεί», λέει ο κ. Σαββόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δυστυχώς είναι στην ανθρώπινη φύση να σκέφτεται τη σημασία της δωρεάς αίματος μόνο όταν το πρόβλημα έρχεται στην πόρτα του καθενός. 

«Η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο. Και προσφέροντας λίγο από το αίμα μας μπορούμε να βοηθήσουμε και συνανθρώπους μας τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Μόνο κερδίζουμε από αυτή την πράξη ανθρωπιάς», τονίζει ο κ. Σαββόπουλος.

Αφορμή για να έρθει στο φως αυτή η προσωπική ιστορία, είναι η αιμοδοσία την οποία οργανώνει Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, από τις 14:30 έως τις 18:00, στα γραφεία του (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175), ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τα μέλη των οικογενειών τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και για φίλους και γνωστούς. Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί τους είτε το ΑΜΚΑ τους είτε το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας.