Κατατέθηκε, στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, η διάταξη που αφορά την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών και, όπως διαπιστώνεται, τα Δημοτικά Ραδιόφωνα δεν εξαιρούνται και πρέπει να μπουν, όπως και όλα τα υπόλοιπα, στη διαδικασία αδειοδότησης.


Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΜ-Θ, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100, το πρώτο μη κρατικό ραδιόφωνο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, υπογραμμίζει:

"Με «μαύρο» απειλεί τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση: Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί από τη Βουλή τη Δευτέρα  15/1/2018, περιέχονται διατάξεις  που τους εξισώνουν με εμπορικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τους καλεί να συμμετάσχουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους".

 Η Ένωση Συντακτών τονίζει ότι η κυβέρνηση αγνόησε ανακοινώσεις, κάθε διαβούλευση, πλήθος ψηφισμάτων των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της, καθώς "το 2015 εξαίρεσε τα δημοτικά ΜΜΕ από αυτή τη διαδικασία", αλλά δεν κάνει το ίδιο τώρα, που "αποφάσισε να προχωρήσει με διαδικασίες «εξπρές» στην εκκαθάριση των δημοτικών ραδιοφώνων σε όλη την επικράτεια".


Η ΕΣΗΕΜ-Θ συντάσσεται με την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για το θέμα στο πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής»:

➣·         Αμφισβητείται ευθέως ο προφανής δημόσιος χαρακτήρας των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών καθώς εξισώνονται με ιδιωτικές επιχειρήσεις (εξαγορά αδειών λειτουργίας), κάτι που δεν ισχύει για τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ.
➣         Οι Δήμοι που θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ραδιόφωνά τους προς όφελος των τοπικών κοινωνικών καλούνται να «τζογάρουν» με δημόσιο χρήμα απέναντι σε επιχειρηματίες που προφανώς (και νομίμως) αποσκοπούν στο κέρδος.
➣·         Ακολουθείται διαφορετική πολιτική για τα ραδιόφωνα σε σχέση με τις τηλεοράσεις, καθώς ο ν.4339/2015 ρητά εξαιρεί τις δημοτικές τηλεοράσεις από τη διαδικασία αδειοδότησης μέσω πλειστηριασμού.
➣         Η μεθόδευση αυτή καθιστά την Ελλάδα μοναδική περίπτωση στην Ε.Ε. όπου υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ΜΜΕ και μάλιστα από μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται «αριστερή».
➣·         Επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι δήθεν τα δημοτικά ραδιόφωνα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συνολική αθροισμένη επιχορήγηση, που λαμβάνουν τα δημοτικά ραδιόφωνα από τους οικείους δήμους, δεν υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ (για λιγότερους από 500 υπαλλήλους) τον χρόνο.
➣·         Στο κείμενο του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι η λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ (δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού ραδιοφωνίας-τηλεόρασης) ρυθμίζεται από τις διατάξεις των νόμων 3463/2006 και 3852/2010, ενώ αγνοείται ο ν. 4483/2017 (άρθρα 17, 18 και 19) που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε (!).

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταγγέλλει ότι "στο τελευταίο εξάμηνο, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί τον Ιούλιο του 2017, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αρνήθηκε οποιαδήποτε διάλογο με την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας και αγνόησε τις προτάσεις του κλάδου που είναι τεκμηριωμένες με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία και το εθνικό δίκαιο" και υποστηρίζει πως "οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί  Σταθμοί πρέπει να εξαιρεθούν  από κάθε διαδικασία δημοπράτησης των αδειών λειτουργίας ή των συχνοτήτων τους, καθώς επιτελούν δημόσια υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με αντικείμενο την αδέσμευτη ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία των τοπικών κοινωνιών.  Η εξαίρεση που ζητάμε δεν αντιβαίνει το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ. Την θέση αυτή υποστηρίζει και η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που υιοθέτησε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της".


Και προσθέτει: "Με τις μεθοδεύσεις της η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιόφωνα, γεγονός που θα αυξήσει την εξάρτηση της ελληνικής περιφέρειας από το εθνικό κέντρο (και) σε θέματα ενημέρωσης, ενώ θα εντείνει την τάση εξομοίωσης της είδησης με εμπόρευμα".

 Η Ένωση Συντακτών καλεί την κυβέρνηση "να επιδείξει ανάλογη ευαισθησία όπως είχε πράξει ως αντιπολίτευση με το «μαύρο» της ΕΡΤ και να αποσύρει, έστω και την τελευταία στιγμή, τη σχετική διάταξη" και τους βουλευτές "να απαιτήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν την σχετική διάταξη".