Με τη φράση «Nǐ hǎo, Zhōngguó» («Γεια σου, Κίνα»), η Οικία Τέλλογλου στην πλατεία Αριστοτέλους ανοίγει την πόρτα της στον κινέζικο πολιτισμό: στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ξεκινά ένας κύκλος μαθημάτων για ενήλικες, που θα συστήσει στους συμμετέχοντες βασικά στοιχεία από τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα της Κίνας.
Τα μαθήματα –οκτώ συνολικά– θα γίνουν από την Κινέζα γλωσσολόγο Τσουράν Τσεν (ελληνικό όνομα: Σελήνη), η οποία διδάχτηκε την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και αυτό τον καιρό κάνει το διδακτορικό της στον τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα τη συγκριτική μελέτη μεταξύ της κινέζικης και της ελληνικής γλώσσας.
Η 25χρονη Σελήνη τονίζει ότι αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε οι περισσότεροι, δεν είναι δύσκολο να μάθει κανείς κινέζικα. «Τι να φοβάσαι, μια γλώσσα είναι, η οποία μιλιέται από περισσότερους από 1.5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους και μιλάνε πολύ καλά κινέζικα. Με το σωστό δάσκαλο και την σωστή μέθοδο, γιατί δεν μπορείς και εσύ; Όπως λέει άλλωστε μία κινέζικη παροιμία: Για τον καθένα από εμάς, δεν υπάρχει καμία δυσκολία στον κόσμο. Αρκεί να είναι αποφασισμένος. Μαθαίνοντας κινέζικα δεν μαθαίνεις μόνο την γλώσσα, αλλά έρχεσαι σε επαφή με τον λαό και τον πολιτισμό. Και το πιο σημαντικό, θα δεις πως αξίζει».
Η ίδια αναφέρεται και στις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική και την κινέζικη γλώσσα: «Στη γραμματική ή τη μορφολογία οι ομοιότητες είναι ελάχιστες. Ωστόσο, ως δυο γλώσσες με μεγάλη ιστορία, σημασιολογικά έχουν κοινά στοιχεία».
Και έκθεση κινέζικων αντικειμένων
Θα ακολουθήσει στα τέλη Μαρτίου στην Οικία Τέλλογλου έκθεση κινεζικής τέχνης. Θα εκτεθούν κινέζικα αγγεία, πιάτα από ποικίλα υλικά (πορσελάνη, λάκα) σε διάφορες τεχνικές  και με ποικίλες θεματικές, πίνακες ξυλόγλυπτοι με ηθογραφικές σκηνές και σκηνές μάχης, πίνακες με την κινέζικη χαρτοκοπτική κιριγκάμι, μεταξωτά κεντήματα, ειδώλια μυθικών μορφών. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή της Αλίκης Τέλλογλου, η οποία έτρεφε μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τον κινέζικο πολιτισμό και είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Κίνα.
Σύντομη περιγραφή των μαθημάτων
Βασικές γνώσεις για τη γλώσσα και την καθημερινότητα. Η μανδαρινική και η φωνητική αναπαράσταση της «pin yin (πιν γιν)», τα συνηθισμένα κινέζικα ιδεογράμματα, τα βασικά στοιχεία της γραφής και της  καθημερινής  επικοινωνίας στα κινέζικα.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος μαθημάτων: Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος)
Διάρκεια μαθημάτων: 28 Φεβρουαρίου 2018 – 25 Απριλίου 2018
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 19.30 – 21.30
Κόστος μαθημάτων: 100 ευρώ (ολόκληρος ο κύκλος)
Λήξη εγγραφών: 23 Φεβρουαρίου 2018
Πληροφορίες – εγγραφές στο τηλ. 2310 247111 (Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 18.00) και στο info@teloglion.gr