Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση των «ειδικών εντολών» για δαπάνες που πληρώθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης το διάστημα 1998-2007, πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας της έδρας.


Κατηγορούμενοι είναι ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Όπως υπογράμμισε ο εισαγγελέας της έδρας, οι «ειδικές εντολές» ως διαδικασία ήταν κανόνας στον δήμο και ακολουθείτο τουλάχιστον από το 1983, δηλαδή πολύ πριν αναλάβει ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Επίσης, όπως υπογράμμισε στηριζόμενος στις μαρτυρικές καταθέσεις, το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα ανέρχεται σε 111.000 ευρώ κι όχι άνω των 900.000 ευρώ όπως είχε προκύψει από έλεγχο πριν χρόνια. Πρόσθεσε ότι από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ζημιά ή έλλειμμα στην περιουσία του δήμου. Επικαλούμενος τις καταθέσεις μαρτύρων, υποστήριξε ότι επρόκειτο για έργα ή υπηρεσίες που περατώθηκαν και τα ποσά καταβλήθηκαν, ενώ δεν υπέστη ζημιά ο δήμος.

Ελαφρυντικές ήταν, ουσιαστικά, οι καταθέσεις του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος παραδέχθηκε μεν ότι υπήρχε «παρατυπία», αλλά σημείωσε πως «δεν έχουμε στοιχεία ότι δεν έγιναν τα έργα», καθώς και του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, που τόνισε πως δεν υπήρχαν «διπλοπληρωμές ή υπεξαιρέσεις ποσών», αλλά «ούτε ηθελημένη πρόκληση ζημιάς».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης και, φυσικά, την ετυμηγορία.