Ασφαλές, εντός των ορίων που θέτει ο νόμος στις παραμέτρους για το πόσιμο νερό μετρήθηκε και σήμερα το νερό που τροφοδοτεί την πόλη της Θεσσαλονίκης στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.


Παράλληλα, συνεχίζεται η λήψη δειγμάτων νερού από συνεργεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΥΑΘ Α.Ε., τόσο κατά μήκος της διώρυγας που μεταφέρει το νερό του Αλιάκμονα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης όσο και στους ταμιευτήρες των φραγμάτων της ΔΕΗ από τους οποίους τροφοδοτείται η εγκατάσταση, σε εφαρμογή της εισαγγελικής έρευνας για τον εντοπισμό της ρύπανσης στα επιφανειακά ύδατα του Αλιάκμονα. Οι δειγματοληψίες και μετρήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, επισκέφθηκε σήμερα την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, καθηγητή Γιάννη Ν. Κρεστενίτη, και τα στελέχη της εταιρείας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη από την εμφάνιση του προβλήματος. «Είχαμε μία εκτεταμένη συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απολύτως ασφαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης Θεσσαλονίκης, μετά το περιστατικό ρύπανσης το οποίο εντοπίστηκε στην τροφοδοσία της εγκατάστασης από τον Αλιάκμονα», δήλωσε ο αναπλ. υπουργός. 

«Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έχει ληφθεί πρόνοια να αυξηθεί η παροχή στη συνδετήρια διώρυγα, ώστε να υπάρχει καθαρισμός της από τους ρυπαντές, ενώ στο διυλιστήριο έχει μειωθεί η παροχή επεξεργασίας, έτσι ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή απομάκρυνση κάθε ρυπαντικής ουσίας. Επίσης, έχει αυξηθεί το  προσωπικό, ώστε να γίνουν ακόμη περισσότερες αναλύσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού της Θεσσαλονίκης. Μετά τα μέτρα που έχει πάρει η διοίκηση της ΕΥΑΘ, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το νερό είναι απολύτως ασφαλές προς πόση. Θα συνεχίσουμε την άμεση παρακολούθηση και έχουμε θέσει όλες τις υπηρεσίες σε εγρήγορση, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και τις επόμενες μέρες»,  επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Όπως υπογραμμίζει η ΕΥΑΘ, η δεξαμενή Δ2, που επανέρχεται σε σειρά δημοσιευμάτων, αφορά σε επιφανειακό νερό του Αλιάκμονα και βρίσκεται στην είσοδο του διυλιστηρίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με τη δεξαμενή Δ3 που τροφοδοτεί με νερό, επεξεργασμένο πλέον, το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Το επεξεργασμένο από την εγκατάσταση νερό που τροφοδοτεί την πόλη πληροί όλα τα απαραίτητα όρια που η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει.