«Να μη μας θεωρούν δεδομένους». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τοποθέτηση του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, απόψε, στα Γιαννιτσά και νωρίτερα στην Κρύα Βρύση Πέλλας.
Πρόσθεσε ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει μια λύση που δε θα είναι ικανοποιητική. Κι εξήγησε ότι, για τη ΝΔ, η πρόταση λύσης πρέπει να περιλαμβάνει λύση σε «τρία επίπεδα», όπως προέβλεπε η γραμμή που χάραξε γι αυτό το θέμα το κόμμα, ως κυβέρνηση το 2008, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
«Και όταν μιλάμε για Βουκουρέστι, το έχω πει πολλές φορές, θέλω να το επαναλάβω και εσείς να θυμάστε τρία πράγματα: Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του κράτους αυτού με όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η θέση που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι αποτελεί το «ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε» ως λύση.
«Και η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ξέρουμε ποια είναι τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Τα έχουμε υπηρετήσει. Έχουμε καταθέσει τα δικά μας διαπιστευτήρια στο ζήτημα αυτό. Το ίδιο θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Και μακάρι - θέλω να το πω ξεκάθαρα - μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε :
«Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, εγκαλώντας τη ότι επιδίδεται σε «μυστική διπλωματία» και αντιπαρέβαλε στους χειρισμούς της, την στάση της ΝΔ την περίοδο 2007-2008 πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η οποία ως κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δεχόταν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με άλυτο το ζήτημα της ονομασίας, «το χειρίστηκε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα».
«Εγκαλούμε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία. Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 - 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω, ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο καλό είναι να το θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία και εντός και εκτός Ελλάδος. Εμείς θα τηρήσουμε μια στάση εθνικά υπεύθυνη».
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.