«Να έλθει στη Βουλή να μας παρουσιάσει τη θέση της η κυβέρνηση κι εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Εμείς δεν θα σπεκουλάρουμε πάνω στα εθνικά θέματα».


Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για την στάση που προτίθεται να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή πρόταση λύσης του ζητήματος με την πΓΔΜ.

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα παρουσιαστεί στη Βουλή με ενιαία θέση, παρά το ότι, όπως διευκρίνισε «μπορεί να υπάρχουν όσοι έχουν μία σκληρότερη θέση, όπως εγώ». «Η ΝΔ αναγνωρίζεται ότι θα πάει συντεταγμένη και με ενιαία θέση στη Βουλή, όποτε αυτό προκύψει. Στην κοινοβουλευτική ομάδα θα υποστηρίξει ο καθένας τις απόψεις του, αλλά η μειοψηφία θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας, που εκτιμώ ότι θα είναι η γραμμή που παρουσίασε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης» σημείωσε.

«Εάν είναι μία σοβαρή κυβέρνηση η σημερινή, πρέπει να καταλήξει στη γραμμή, την οποία έχει, να φωνάξει ο κ. Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς ή αν δεν θέλει να το κάνει αυτό κατ' ιδίαν με τον κάθε πολιτικό αρχηγό, να έλθει στη Βουλή να μας παρουσιάσει την ενιαία πρόταση της κυβέρνησής του και από εκεί και πέρα τα κόμματα είναι αυτονόητο ότι θα τοποθετηθούμε» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει κανέναν λόγο να είναι η επισπεύδουσα χώρα, όπως φαίνεται ότι δρομολογεί τις εξελίξεις η κυβέρνηση». «Προσωπικά πιστεύω ότι μέσα στο πακέτο συμφωνιών που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τραμπ είναι και η επίλυση -όπως όπως- του Σκοπιανού. Αυτοί που "καίγονται" είναι οι Σκοπιανοί, δεν είναι η Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε μπροστά σε λεκτικές προθέσεις. Δεν έχουμε επί της ουσίας ποια είναι η πρόταση, την οποία κατεβάζουν τα Σκόπια. Η κορυφή του παγόβουνου είναι το όνομα. Κάτω από την κορυφή του παγόβουνου είναι τα μεγάλα προβλήματα του αλυτρωτισμού» εξήγησε και συνέχισε: «Οποιαδήποτε λύση δοθεί, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία ακόμη πράγματα. Το ένα είναι το αδιατάραχτο των συνόρων, το δεύτερο η λεγόμενη μακεδονική γλώσσα και το τρίτο η λεγόμενη μακεδονική μειονότητα. Εάν αυτά τα τρία πράγματα δεν είναι σαφώς καταδικασμένα μέσα σε αυτή τη συμφωνία, το όνομα δεν είναι πλέον επουσιώδες».