-->
Τουλάχιστον 70 διαφορετικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018.
Ο μεγάλος αυτός αριθμός συνοδεύεται από ποικιλία, από συμπράξεις με άλλους φορείς και βέβαια όπως πάντοτε από υψηλή ποιότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά του προγράμματος της καλλιτεχνικής περιόδου που ήδη διανύουμε αποτυπώθηκαν και στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι.
-->

Μυλόπουλος: «Σε νέα εποχή το Μέγαρο»
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ Νικήτας Μυλόπουλος υποστήριξε ότι το δ.σ. παρέλαβε ένα Μέγαρο με εντονότατα προβλήματα στις υποδομές και τον εξοπλισμό, υποστελεχωμένο σε προσωπικό και αποδυναμωμένο σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του έργο, χωρίς να έχει πάρει την παραμικρή έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος και χωρίς να έχει ανανεώσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του.

«Το στοίχημα για μας», ανέφερε, «ήταν να μετατρέψουμε έναν κοινωνικά ουδέτερο και ψυχολογικά απόμακρο για τον πολύ κόσμο Οργανισμό, σε έναν σύγχρονο και ανοιχτό θεσμό συμμετοχής και μύησης των πολιτών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Έτσι, μέσα σε δύο χρόνια:
·               Ξεκινήσαμε πρόγραμμα καταγραφής αρχικά της κατάστασης των υποδομών, και προχωράμε σε σημαντικά έργα συντήρησης - αποκατάστασης κτιρίων-εξοπλισμού.
·               Υπερδιπλασιάσαμε το πενιχρό κονδύλι του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με στόχο να το τετραπλασιάσουμε συνολικά στο τέλος της θητείας. Αυτό οδήγησε ήδη σε σημαντική αύξηση των δικών μας παραγωγών (30%-40%), δίνοντας βάρος στην ποιοτική αναβάθμιση και τη διαμόρφωση δημόσιας πολιτισμικής ταυτότητας, αντίστοιχης του ρόλου του Οργανισμού.
·               Εγκαινιάσαμε και ενισχύουμε συνεργασίες και συμπράξεις με όλους τους σχετικούς φορείς.
·               Ανοίξαμε τους χώρους του στους πολίτες με σειρά ανοιχτών, υψηλής αισθητικής καλλιτεχνικών δράσεων με δωρεάν είσοδο.
·               Εφαρμόσαμε από πέρυσι νέα, κοινωνικά ευαίσθητη, πολιτική εισιτηρίων.
·               Αναλάβαμε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης με συναυλίες για τους πρόσφυγες και πληγείσες κοινωνικές ομάδες.
·               Εγκαινιάσαμε το 1ο μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιάζουμε οριζόντια επέκτασή του στα σχολεία.
·               Επεκτείνουμε τη δράση μας με εκδηλώσεις λόγου, εκθέσεις κλπ., ώστε να συνομιλήσουμε ολιστικά με την κοινωνική και πολιτιστική συγκυρία.
·               Επαναφέραμε (κατά το δυνατό) μία πιο ορθολογική και διαφανή λειτουργία της διοίκησης και των οικονομικών (ένταξη στη Διαύγεια, ΚΗΜΔΗΣ κλπ.).
·               Δρομολογούμε τη δαιδαλώδη διαδικασία διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να συνδεθεί χωρίς εμπόδια το Μέγαρο με το παραλιακό μέτωπο και να γίνει πιο φιλική η πρόσβαση των πολιτών.
·               Δρομολογούμε την εκπόνηση business plan, ώστε να εξασφαλιστεί με σχέδιο και όραμα η βιώσιμη λειτουργία ως το 2025».Λαζαρίδης: «Πολυεπίπεδος ο προγραμματισμός»
«Πιστεύω ότι ο εν λόγω προγραμματισμός υπηρετεί με συνέπεια τους καταστατικούς σκοπούς του Οργανισμού», τόνισε στη δική του ομιλία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης. «Παραμένει πολυεπίπεδος, αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αισθητικών κατευθύνσεων, ενώ διατηρεί και εξελίσσει περαιτέρω τις συνεργασίες του ΟΜΜΘ με άλλους φορείς (ΚΘΒΕ, ΚΟΘ, ΚΟΑ, ΠΑΜΑΚ, ΕΛΣ, ΑΠΘ, Goethe Institut, Κρατικό Ωδείο, ΟΜΜΑ, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ιταλικό Ινστιτούτο, Πρεσβεία Τσεχικής Δημοκρατίας, Τουρκικό Προξενείο, Αυστριακό Προξενείο κ.ά.)». Έθεσε, δε, ως επιδίωξη την αύξηση των συναυλιών κλασσικής μουσικής.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη MOYSA: «Η εξαιρετική πορεία της MOYSA εντός και εκτός ΜΜΘ συμπεριλαμβάνει συναυλίες στην Καστοριά, σε ανοιχτούς χώρους, σε σχολεία, σε ιδρύματα για παιδιά αλλά και στο Φεστιβάλ Κόμικ της Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο κλειστό γυμναστήριο Πολυγύρου, πιθανόν στο Ηρώδειο κλπ.). Εκτός αυτών, η MOYSA φέτος θα συνεργαστεί με την ξακουστή Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας καθώς και με την ΚΟΑ και με τον Λεωνίδα Καβάκο».

Σταχυολόγησε και μερικές από τις πολυποίκιλες συναυλίες και παραστάσεις του εξαμήνου: «Ανάμεσα στις σημαντικότερες δραστηριότητες της επόμενης περιόδου, συμπεριλαμβάνονται: η μεγάλη συνεργασία του ΟΜΜΘ με την ΕΛΣ στην παραγωγή “Ερωτόκριτος”, η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Πράγας, η εμφάνιση του Λεωνίδα Καβάκου και το 8ο Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ. Στο φεστιβάλ φέτος, εκτός από τα εργαστήρια με την Ceren Oran και τον Νότη Μαυρουδή, τις επιμέρους συναυλίες 25 περίπου χορωδιών και την παράλληλη δράση “Sound Painting”, θα παρουσιαστεί το έργο “Carmina Burana” του Carl Orff στη σπάνια μορφή του για 2 πιάνα, 2 σύνολα κρουστών και μεγάλη μικτή χορωδία, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη».

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων με κλικ εδώ.