Mαγείρεψε η Σίσση Βασιλειάδου και μας προτείνει λαχανοντολμάδες.

Η λέξη ντολμάς, προέρχεται από την τουρκική dolmak που σημαίνει γεμίζω. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και συνοδεία γιαουρτιού ή τα φύλλα λάχανου με γέμιση κιμά και τρώγονται ζεστοί.
Η καταγωγή τους χάνεται στα βάθη του Καυκάσου, της Ανατολής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Στην Ελλάδα τους έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι λαχανοντολμάδες, πάντα είχαν την πιό περίοπτη θέση. Ένα φαγητό σπιτικό, μπελαλίδικο, χρονοβόρο αλλά τόσο νόστιμο που θα σας αποζημιώσει με τη γεύση και την ευχαρίστηση στα πρόσωπα των καλεσμένων σας.
#lahanontolmades

ΥΛΙΚΑ


1 λάχανο μεγάλο
1 κρεμμύδι
3-4 κ.σ. λάδι 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. ρύζι καρολίνα
3/4 λίτρα ζωμό
2 κ.σ μαϊντανό
3 κ.σ. άνιθο
1 κ.σ δυόσμο
αλάτι-πιπέρι
μπούκοβο

Για τη σάλτσα ντομάτας

500 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 κ.σ πάπρικα
Για το αυγολέμονο

2 αυγά
χυμός από 1 λεμόνι
1 1/2 κ.σ corn flour

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο και το βγάζουμε. Βάζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, να βράσει,με την τρύπα προς τα κάτω. Σε 10 λεπτά περίπου, το γυρνάμε ανάποδα για να μαλακώσουν και τα υπόλοιπα φύλλα. Όταν δούμε ότι έχει μαλακώσει, το βρέχουμε με κρύο νερό και χωρίζουμε τα φύλλα για να τα δουλέψουμε. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας. Ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι και τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και λίγο λάδι και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από κάθε φύλλο για να τυλιχτεί πιό εύκολα. Άν τα φύλλα μας είναι μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση. Βάζουμε σε κάθε φύλλο από μιά κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό. Μπορεί κάποιοι να είναι μεγαλύτεροι και κάποιοι μικρότεροι, ανάλογα με τα φύλλα. Μην ανησυχείτε. Στο τέλος η γεύση είναι που μετράει.
Στον πάτο της κατσαρόλας, βάζουμε 4-5 φύλλα ( από τα σκισμένα ή αυτά με τα κοτσάνια). Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο. Όταν τελειώσει η μία στρώση συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους από επάνω. Τέλος σκεπάζουμε με ένα φύλλο λάχανο και τους καπακώνουμε με ένα ανάποδο πιάτο για να μη διαλυθούν. Ρίχνουμε τον ζωμό χλιαρό και λίγο λάδι, σκεπάζοντας όλα τα ντολμαδάκια. Άν κάνουμε τους ντολμάδες με σάλτσα αντί για ζωμό ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας αραιωμένη με λίγο νεράκι.Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Άν δε βάλουμε τη σάλτσα κάνουμε το αυγολέμονο μας. Ρίχνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα με τους ντολμάδες σε ένα πιάτο. Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα ή ένα μιξεράκι και προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά και το corn flour. Αφού πρώτα πέσει η θερμοκρασία του ζουμιού που βγάλαμε από την κατσαρόλα το προσθέτουμε στο μείγμα αυγού λεμονιού χτυπώντας σταθερά συνεχώς.Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα αυγολέμονο, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή με μπούκοβο.