Έτοιμη να κάνει άλλο ένα βήμα πίσω φέρεται να είναι η κυβέρνηση, αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών. Ήδη, οι θεσμοί ζητούν πλήρη "φραγή" στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ οι τραπεζίτες απαιτούν άμεση αποβολή από το νόμο Κατσέλη όσων παίρνουν αναβολή στην εκδίκαση οφειλών!


Κι αν η απαίτηση των θεσμών, που βάζουν, πλέον,στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα όρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τόσο με τον νόμο Κατσέλη, όσο και με τις πωλήσεις δανείων σε funds φαίνεται σχετικά λογική (για ποιον λόγο να ευνοείται, άραγε, ένας άνθρωπος που αρνείται, μονίμως, να πληρώσει), η απαίτηση των τραπεζών ακούγεται εξωφρενική στην Ελλάδα του 2017.

Οι τράπεζες ζητούν άμεση "έξωση" από τον νόμο Κατσέλη για τους οφειλέτες των οποίων η δικάσιμος παίρνει αναβολή, με τελικό αποτέλεσμα να διαιωνίζονται απλήρωτες οφειλές. Ζητούν επίσης "φίλτρα" για την είσοδο οφειλετών στον νόμο, με τα οποία να τσεκάρεται εκ των προτέρων αν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις. Είναι, όμως, γνωστό ότι οι δίκες στην Ελλάδα καθυστερούν -πολλές φορές χωρίς ευθύνη των διαδίκων- ενώ ο νόμος Κατσέλη διαθέτει φίλτρα τα οποία, μάλλον, οι τραπεζίτες αμφισβητούν.

Από την πλευρά τους, οι "θεσμοί" επιδιώκουν να θωρακίσουν πλήρως τις τράπεζες από τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών του νόμου Κατσέλη και τα όρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι τα κόκκινα δάνεια που είναι ενταγμένα στο νόμο Κατσέλη φθάνουν στα 15 δισ. ευρώ!

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, με όσα εφάρμοσε στο θέμα με τους πλειστηριασμούς, ότι συμφωνεί με τους θεσμούς πως η προστασία της κατοικίας δεν μπορεί να εφαρμόζεται ασυζητητί και οριζόντια για οικονομικά αδύναμους και για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να συμφωνεί σε νέο πέρασμα από την κρησάρα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών -κι ας έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. 

Οι αναβολές δικασίμων από οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο υπολογίζονται στις 20.000 κι έτσι, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατευθύνεται στο να υπάρξει νέος έλεγχος -αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχεται την απαίτηση των τραπεζών να αποβάλλονται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όσοι παίρνουν αναβολή, αφού κάτι τέτοιο θα απενεργοποιούσε αυτόματα το νόμο. Δεν αποκλείεται οι τρεις πλευρές να καταλήξουν στο ότι οι οφειλέτες που αναβάλλουν τη δικάσιμό τους, αν θέλουν να διατηρήσουν το καθεστώς προστασίας, να ελέγχονται μέσω της πλατφόρμας που ισχύει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και η οποία προϋποθέτει πλήρη άρση του περιουσιακού απορρήτου.

Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού προτείνεται και για όσους θα ήθελαν να επισπεύσουν την εκκρεμή αξιολόγησή τους για το εάν καλύπτονται από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, λαμβάνοντας πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη τους από τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει επίσης επιτροπή δικαστικών που θα ελέγχει τις αιτήσεις οφειλετών για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, αλλά και μέτρα για την αποφόρτιση των δικαστηρίων που εκδικάζουν σχετικές υποθέσεις (π.χ. εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλέτη-τράπεζας με τη διαμεσολάβηση τρίτου π.χ. τραπεζικού μεσολαβητή, ενώσεων καταναλωτών κ.ο.κ.).

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας -ή της... λαϊκής κατοικίας που θέλει να την ονομάζει η κυβέρνηση- παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει τεθεί ως θέμα στη σημερινή διαπραγμάτευση και στο πλαίσιο του νόμου που προβλέπει μεταβιβάσεις δανείων σε funds. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για 2 χρόνια.

Όπως επισημαίνει το capital.gr, με βάση τα σημερινά ισχύοντα, μια τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει σε fund δάνειο, το οποίο έχει ως υποθήκη πρώτη κατοικία, αξίας έως 140.000 ευρώ. Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή παύει να υφίσταται από 1/1/2018, αφού ο νόμος για τις μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης έχει κάνει σχετική πρόβλεψη μέχρι τις 31/12/2017. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ημερομηνία αυτή και με δεδομένη τη δέσμευση των τραπεζών να ακολουθήσουν "επιθετικότερη" πολιτική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με πωλήσεις "κόκκινων" δανείων, δεν θα υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία.