Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ανακοίνωσε λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


«Συμφωνήσαμε σε όλη τη θεματολογία και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018, που είναι και η νέα ημερομηνία ορόσημο για το οριστικό κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πρώτα οι εργαζόμενοι σε περίπτωση πτώχευσης

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επιτεύχθηκε συμφωνία για να αλλάξει η σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας, λύσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Στην πρώτη θέση θα επανέλθουν οι εργαζόμενοι αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους. Το ποσό που θα εισπράττουν κατά προτεραιότητα από  τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) επί έναν συντελεστή 2,75 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Έτσι, το ποσό που θα δικαιούται κατά προτεραιότητα ο κάθε εργαζόμενος θα φτάνει στα 9.669 ευρώ.

 "Μηδέν" με το ΦΠΑ των νησιών

Ανοικτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα θα διοχετευτούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ θα ληφθούν  μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή ένα πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με το νέο έτος.

Τι θα γίνει με τα οικογενειακά επιδόματα

Κατά τη διαπραγμάτευση του Σαββάτου, η οποία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τι 9, υπήρξε συμφωνία και για τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ φέτος αυξάνεται σε 910 εκατ. ευρώ. Αυξάνονται σημαντικά τα επιδόματα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δύο παιδιά, ενώ καταργείται το επίδομα (έως 1.500 ευρώ το χρόνο) σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω οικογενειακό εισόδημα.

Το οικογενειακό επίδομα για το πρώτο παιδί διαμορφώνεται σε έως 70 ευρώ από 40 ευρώ που είναι το μέγιστο όριο σήμερα, οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 140 ευρώ τον μήνα, ενώ με τρία παιδιά θα λαμβάνει 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου, το πακέτο των κοινωνικών επιδομάτων έκλεισε με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 315 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 260 εκατ. ευρώ αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα. Συνολικά 40 εκατ. ευρώ διατίθενται για αύξηση των σχολικών γευμάτων και 15 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επιβεβαίωση από τους θεσμούς

Σε ανακοίνωσή τους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σε υπηρεσιακό επίπεδο, σχετικά με τη δέσμη μέτρων πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM. Η συμφωνία θα υποβληθεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες

«Εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η τεχνική συμφωνία επετεύχθη μετά από εποικοδομητικές  διαβουλεύσεις στην Αθήνα. Ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσει το Eurogroup τη Δευτέρα σχετικά με αυτές τις «εξαιρετικές ειδήσεις», οι οποίες, όπως πρόσθεσε, «στέλνουν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. «Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Σε δική του ανάρτηση στο Twitter, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε: «Καλά νέα σήμερα το βράδυ από την Αθήνα. Συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών αρχών για την 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».

Από το naftemporiki.gr