Ανατρέπονται, σε μεγάλο βαθμό, τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία περί του ζωγράφου του Ιερού Ναού του Πρωτάτου του Αγίου Όρους! Δεν αποκλείεται να μην τον αγιογράφησε ο Πανσέληνος!


Αυτό ανακοινώθηκε στην επιστημονική ημερίδα «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του - Συντήρηση και νέα δεδομένα», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά  τα αποτελέσματα της συντήρησης του μοναδικού μνημείου και των τοιχογραφιών του. Μετά την αναλυτική περιγραφή του έργου από τον Προϊστάμενο της Εφορείας, κ. Γιάννη Κανονίδη(φωτογραφία), ο οποίος ανέφερε με σαφήνεια ότι το εν λόγω έργο είναι το πιο σημαντικό έργο που έχει υλοποιήσει η Εφορεία στο Άγιον Όρος, η ομάδα των συντηρητών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο σπάραγμα των τεσσάρων γραμμάτων που αποκαλύφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησης στις τοιχογραφίες του ναού. Από εκεί γεννήθηκαν οι αμφιβολίες για το αν είναι ο Πανσέληνος αυτός που αγιογράφησε!

Η ανατροπή  και δημιουργούν νέα ερωτήματα: Είναι ο Πανσέληνος τελικά ο ή ένας εκ των ζωγράφων του Πρωτάτου; Ποια η σχέση του Ευτύχιου Αστραπά και του γνωστού συνεργείου με το Πρωτάτο; Μήπως το όνομα Πανσέληνος είναι κάποιο προσωνύμιο που χρησιμοποιούσε ο Ευτύχιος Αστραπάς; Πότε πρέπει να χρονολογηθεί το Πρωτάτο σε σχέση με τα χρονολογημένα έργα του συνεργείου των Αστραπάδων;   



Μελέτη των αρχείων του Αγίου Όρους

Στις διήμερες εργασίες του επιστημονικού Συνεδρίου που εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου έγιναν επιστημονικές ανακοινώσεις που αφορούσαν σε ιστορικά και μεσαιωνικά έγγραφα, στα νεότερα αρχεία και κώδικες των μονών του Αγίου Όρους, για τη συνεισφορά των μοναστηριών στην εκπαίδευση, για τα κατεστραμμένα Βυζαντινά μοναστήρια της αθωνικής πολιτείας και τη μνημειακή  ζωγραφική του 19ου αι. σε συγκεκριμένα παρεκκλήσια, αλλά και για τις χάρτινες εικόνες των αθωνικών αρχείων. 

Οι επιστημονικές ανακοινώσεις περιελάμβαναν, επίσης, το ενεργειακό πρόβλημα του Αγίου Όρους, καθώς και τη διαχείριση του καστανόδασους της Αθωνικής χερσονήσου. 



Η Αγιορειτική Εστία στη δεκαεπτάχρονη διαδρομή της έως σήμερα, οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία κάλυψαν  ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως π.χ., η Αρχιτεκτονική, το περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα. Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες προσέθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας. 

Η Αγιορειτική Εστία με την εφετινή δεύτερη διοργάνωση καθιερώνει το θεσμό των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων καταβάλλοντας  κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να οργανώνονται ετησίως. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το οπτικοακουστικό υλικό της Επιστημονικής Ημερίδας και του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας (www.agioritikiestia.gr) και θα είναι διαθέσιμο για όλες και για όλους που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες στο τριήμερο που πραγματοποιήθηκαν. Η έκδοση των Πρακτικών, τόσο της Ημερίδας όσο και του Εργαστηρίου  θα εκδοθεί εντός του 2018.