Παύση πληρωμών αποφάσισε η ΣΕΚΑΠ


Την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, «εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας», αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.


Το δ.σ. της επιχείρησης όρισε τον δικηγόρο Σεραφείμ Σωτηριάδη ως νομικό και ειδικό σύμβουλο για το χειρισμό όσων θεμάτων σχετίζονται με τη διαδικασία της πτώχευσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο των πρώτων ενεργειών του για την έναρξη της διαδικασίας, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον ορισμό του Σταύρου-Κωνσταντίνου Παπασπύρου ως νέου γενικού διευθυντή της ΣΕΚΑΠ.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων, εξαιτίας των εξελίξεων που δρομολόγησε η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Το εφετείο επικύρωσε την επιβολή προστίμου ύψους 38,2 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 2009, χρόνια προτού ο σημερινός βασικός μέτοχος -ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μέσω της Donskoy Tabak- εισέλθει στην καπνοβιομηχανία. Μετά την απόφαση, το αρμόδιο τελωνείο επέβαλε πριν από λίγες ημέρες περιορισμούς στη δραστηριότητα της επιχείρησης, ουσιαστικά «μπλοκάροντας» την κυκλοφορία των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Σε συνέχεια των εξελίξεων αυτών, η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας αποφάσισε να εκκινήσει την προετοιμασία διαδικασίας πτώχευσης.

Πηγές της εταιρείας δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, όλα θα κριθούν αύριο Παρασκευή, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα πρόκειται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσε η εταιρεία «για προσωρινή διαταγή άμεσης άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» σε βάρος της.

Τζανακόπουλος: Στόχος να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία

Σε ερώτηση για τη ΣΕΚΑΠ, ο υπουργός Επικράτειας, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας δήλωσε πως «ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία - στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης [θα πάρουμε] οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση -η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».

Σπυράκη; Να υπάρξει συνεννόηση εταιρίας - κυβέρνησης - αρμόδιας αρχής

Να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ΣΕΚΑΠ, της αρμόδιας αρχής για το πρόστιμο και της κυβέρνησης, ώστε να μην κινδυνέψουν οι θέσεις εργασίας, πρότεινε με δηλώσεις της στο Ράδιο Παρατηρητής της Κομοτηνής, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

"Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας της εταιρείας είναι για τη Νέα Δημοκρατία προαπαιτούμενο. Ωστόσο, ξεκαθαρίσαμε στη Βουλή ότι τασσόμεθα εναντίον της διαγραφής του προστίμου. Για το λόγο αυτό προτείνουμε η εταιρεία να έρθει σε επαφή με τις αρχές ώστε να καταστεί δυνατή η τμηματική καταβολή του προστίμου", τόνισε. 

Εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία διατηρείται και δεν χάνονται οι θέσεις εργασίας, αλλά και οι τοπικοί παραγωγοί από την περιοχή της Ροδόπης δε χάνουν τα χρήματά τους. Επίσης για την κ. Σπυράκη "πρέπει να διασφαλιστεί  το δημόσιο συμφέρον, διότι αν το πρόστιμο διαγραφεί, σε βάθος χρόνου ως χώρα θα πληρώσουμε πολλά επιπρόσθετα".

Έκκληση από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης 

Στο μεταξύ, έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό "πνεύμονα" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Σχόλια