-->


Μία από τις πιο θρυλικές όπερες που έχουν γραφτεί ποτέ, η “Tosca” του Giacomo Puccini ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (Skull of Yorick Productions) σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας για  
δύο παραστάσεις στις 25 και 27 Νοέμβρη. 


Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Victorien Sardou "La Tosca", ένα έργο που αποτελούσε μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σπουδαίας ηθοποιού της εποχής, Sarah Bernhardt, η "Tόσκα" υπήρξε ένας από σημαντικότερους ρόλους της Μαρίας Κάλλας, με αποκορύφωμα την μαγνητοσκοπημένη παράσταση στην Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, το 1964, σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλλι η οποία αποτελεί σταθμό στην ιστορία του έργου.

Η "Τosca" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "θρίλερ", γιατί στην σκηνή απεικονίζονται ρεαλιστικά έντονες σκηνές ψυχολογικής και σωματικής βίας. Είναι έργο που διακατέχεται έντονα από τα χαρακτηριστικά του Βερισμού (Verismo), αλλά και τις τεχνικές Leitmotif του Richard Wagner, με τη μουσική ιδιοφυΐα του Giacomo Puccini στα καλύτερα της, δημιουργώντας ίσως την πιο έντονη και αγωνιώδη μουσική ατμόσφαιρα στο οπερατικό ρεπερτόριο. Ταυτόχρονα, ο θεατής έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της Ρώμης, καθότι οι 3 πράξεις διαδραματίζονται σε 3 διαφορετικά σημαντικά μνημεία της ιταλικής πρωτεύουσας: H 1η πράξη στην Εκκλησία Sant'Andrea delle Fratte, η 2η στο Palazzo Farnese και η 3η στο Castel Sant’ Angelo. Η "Tosca" είναι, εκτός από δυσκολότατο έργο για τους μουσικούς, ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε σκηνογράφο, που καλείται να πλαισιώσει τον ρεαλισμό του έργου με εξίσου ρεαλιστικά και μεγαλειώδη σκηνικά.

-->
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία/ Φωτισμοί: Φίλιππος Μοδινός
Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης
Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας
Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας
Κοστούμια: Opera Classica Europa, Ελένη Ψύρρα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθανάσιος Μαργούτας
ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ:
Φλόρια Τόσκα: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Μάριο Καβαραντόσσι: Φίλιππος Μοδινός
Ο Βαρόνος Σκάρπια: θα ανακοινωθεί
Σακρεστάνο: Αλέξανδρος Γάβαρης
Αντζελόττι: Βασίλης Ασημακόπουλος
Σπολέττα: John Rownan
Σιαρρόνε: Ιωάννης Νάκος
Φύλακας: Νικόλας Λεβέντης
Βοσκός: Εβελίνα Χαβαλέ
ΜΕΛΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ:
In Donnation- Μουσικός Σύλλογος Λάρισας- Μουσικός Σύλλογος Τυρνάβου- Μικτή Χορωδία
Δ.Ω.Λ. (Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης)
Παιδική Χορωδία Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου (Μουσ. Διεύθυνση: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου-
Γλυκερία Ροηλίδη

Παραστάσεις : δύο παραστάσεις στις 25 και 27 Νοέμβρη
Ώρα έναρξης : 20:30’  ( 8 και 30 μ. μ. )

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
40€ (25€*), 35€ (20€*), 30€, (15€*), 25€ (10€*), 20€ (5€*) * φοιτητικό, παιδικό, κάρτα ανεργίας, πολύτεκνοι-τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, κάρτα αλληλεγγύης)