Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» κήρυξε η Standard and Poors (S&P) τη Βενεζουέλα, αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της.


Η S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα, αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Νωρίτερα, δεν απέδωσε καρπούς η συνάντηση της κυβέρνησης και κάποιων εκ των πιστωτών της Βενεζουέλας, που είχε στόχο να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο Καράκας, τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα.

Η κυβέρνηση πάντως έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν και ποιες προτάσεις έγιναν σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP