Προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Πότε πέρασαν οι μέρες; Πόσες ταινίες έχασα που ήθελα να δω; Και σήμερα, Σάββατο, από το πλούσιο πρόγραμμα, τι να πρωτοδώ; Ακολουθούν μερικές απαντήσεις στο τελευταίο ερώτημα.


Ημέρα σπουδαίων δημιουργών (και) η σημερινή στο 58ο ΦΚΘ. Μέσα από τις διάφορες ενότητες του φεστιβάλ, οι σινεφίλ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παλιότερες αλλά και ολοκαίνουργιες δημιουργίες αγαπημένων σκηνοθετών όπως οι Χάνεκε, Τσιώλης, Γκοντάρ, Βούλγαρης.

Αναλυτικότερα, απ' το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζουμε τα εξής φιλμ:

Στο «Προξενιό της Άννας» (Ολύμπιον, 13.00) του Παντελή Βούλγαρη παρακολουθούμε τα μέλη μιας οικογένειας να αποφασίζουν να κάνουν ένα προξενιό στην υπηρέτριά τους, που εργάζεται κοντά του δέκα ολόκληρα χρόνια. Ύστερα από την ημέρα της γνωριμίας της με τον υποψήφιο γαμπρό, συνειδητοποιούν πως θα χάσουν εντελώς τις πολύτιμες υπηρεσίες της και διαλύουν το προξενιό, επαναφέροντάς την στην άχαρη καθημερινότητα. Να σημειωθεί πως πρόκεται για μια καθολική προσβάσιμη προβολή, καθώς το φεστιβάλ, ύστερα από τις βελτιώσεις προσβασιμότητας που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι συνεχίζει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, με τις συνθήκες προσβασιμότητας να διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Η ταινία θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή και υπότιτλους SDH.

Το «Βίντεο του Μπένι» («Παύλος Ζάννας», 14.30), η ταινία που καθιέρωσε τον Μίχαελ Χάνεκε στον χώρο του ευρωπαϊκού σινεμά ως ανατόμο της βίας, είναι μια ακόμη επιλογή του σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου στον οποίον το φεστιβάλ έδωσε «λευκή κάρτα» να επιλέξει αγαπημένες του ταινίες. Σε αυτήν, ένα νεαρό αγόρι εθίζεται σε μια βίαιη μαγνητοσκοπημένη σκηνή μιας βιντεοκασέτας. Κανένας σκηνοθέτης δεν υπήρξε τόσο πειστικός όσο ο Χάνεκε για το ότι η γένεση του κακού μπορεί να μη συλλαμβάνεται πάντα από το ανθρώπινο μάτι, αλλά μπορεί να καταγραφεί από κάποια κινηματογραφική μηχανή.

Στις 20.00 το βράδυ, στο Ολύμπιον, μια μεγάλη και πολυαναμενόμενη επιστροφή, αυτή του Σταύρου Τσιώλη, με την καινούργια του ταινία «Γυναίκες που περάσατε απ' εδώ» (κεντρική φωτό): Δύο άνεργοι άντρες προσλαμβάνονται να φυλάξουν τσίλιες σε ένα αθηναϊκό́ σπίτι, οπού χτίζεται αυθαίρετα ένα επιπλέον δωμάτιο. Από́ τον δρόμο περνούν πολλοί́ περαστικοί, πιθανόν πολεοδόμοι, ελεγκτές του ΙΚΑ που υποκρίνονται τους ανυποψίαστους διαβατές, για να συλλάβουν τους παραβάτες επ’ αυτοφώρω. Ο δρόμος είναι ένα πέρασμα. Οι άνθρωποι που θα τον διάβουν κουβαλάνε ο καθένας τα δικά́ του όνειρα, τις δίκες του πληγές και ελπίδες, αλλά ούλους τους ενώνει η ασβέστη ανάγκη για θαλπωρή́ που υπόσχεται η κάθε ανθρώπινη επαφή́. Κατά́ τη διάρκεια μιας ημέρας και μιας νύχτας, οι δύο άνεργοι άντρες θα βρεθούν θεατές και δρώντες στο δράμα και στις ζωές του συνάνθρωπων τους.

Στις 22.00, στον «Παύλο Ζάννα», μια ειδική προβολή της ταινίας «Η άνοδος και η πτώση μιας κινηματογραφικής εταιρείας» γυρισμένη από τον σκηνοθέτη που ανανοηματοδότησε τον όρο «ιστορία του κινηματογράφου», που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του κινηματογράφου. Πρόκειται για μια χαμένη τηλεταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ, η οποία προβάλλεται με την πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση: μια ταινία για ένα μικρό συνεργείο, για το παρασκήνιο του σινεμά, για τη διαπλοκή του χρήματος, του μυστηρίου, της επιθυμίας, της ματαιοδοξίας και του φόβου που θρέφουν αυτή την τέχνη μέχρι σήμερα.

Τέλος, στις 23.00, στο Ολύμπιον, προβάλλεται «Το κίνητρο» του Μανουέλ Μαρτίν Κουένκα, μια μαύρη κωμωδία που βασίζεται με τη σειρά της σ’ ένα βιβλίο του Χαβιέρ Θέρκας (Στρατιώτες της Σαλαμίνας): Ο Άλβαρο παίρνει διαζύγιο από τη γυναίκα του, μια επιτυχημένη συγγραφέα, και αποφασίζει εμμονικά να γράψει κι αυτός «υψηλή λογοτεχνία», αν και δεν έχει καθόλου ταλέντο. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής δεν πιάνουν τόπο, κι έτσι αρχίζει να γράφει για γεγονότα που κατασκευάζει ο ίδιος, στήνοντας παγίδες σε άτομα από τον περίγυρό του. Είναι μάλιστα τόσο απασχολημένος με τη συνωμοσία για έναν φόνο, που δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το θύμα...