Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε η βουλευτής Β' Αθηνών, Αικατερίνη Παπακώστα - Σιδηροπούλου, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.


Η διαγραφή της κ. Παπακώστα από την Κ.Ο. της Ν.Δ. έρχεται μία ημέρα μετά από την έντονη αντιπαράθεση που είχαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και την τοποθέτηση της βουλευτή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι κοκορομαχίες στη Βουλή οι προσωπικές αναφορές, και μάλιστα με αφορμή τέτοια ζητήματα (σ.σ. των Ενόπλων Δυνάμεων) δεν περιποιούν τιμή στον ελληνικό κοινοβούλιο».
Κατά την τοποθέτησή της στο Κοινοβούλιο η κ. Παπακώστα ζήτησε από το προεδρείο να τηρεί τον Κανονισμό «για να διαφυλάσσει και το κύρος της Βουλής από διολίσθηση σε πρακτικές και σε συμπεριφορές, οι οποίες στοχεύουν σε προσωπικό επίπεδο τους συναδέλφους, ή τους υπουργούς προς τους συναδέλφους, ή τους συναδέλφους προς τους υπουργούς».

Επικαλέστηκε μάλιστα το γράμμα του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο όταν εγείρονται αλλότρια ζητήματα από τα θέματα του νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια, πρέπει το προεδρείο να ανακαλεί στην τάξη, όποιον έχει διολισθήσει και ει δυνατόν να τους επιβάλει και τις δέουσες ποινές. «Διότι ως βουλευτής δεν θα απολογούμαι, βγαίνοντας έξω από την αίθουσα αυτή, για συμπεριφορές οι οποίες δεν μας περιποιούν τιμή και για τις οποίες με εγκαλούν οι πολίτες ανυπαιτίως -όσον με αφορά, διότι έχω φροντίσει να σέβομαι τον κάθε συνάδελφο και την καθεμία συνάδελφο- και να δέχομαι την φράση "Όλοι περίπου το ίδιο είστε" και "Τι εικόνα είναι αυτή, την οποία δίνετε στη Βουλή των Ελλήνων" και "Πώς να σας σεβαστούμε εμείς στη συνέχεια;"», υπογράμμισε η βουλευτής.

Απευθυνόμενη στον κ. Καμμένο, η κ. Παπακώστα ανέφερε: «Κάνετε ένα διαχειριστικό νομοσχέδιο. Το καταλαβαίνω. Αλλού διαφωνούμε, έχουμε διαφορετική άποψη και αλλού συμφωνούμε. Είναι διαχειριστικά τα ζητήματα. Σας θέτω, όμως, δύο-τρία θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά» είπε, καλώντας τον υπουργό να απαντήσει τι θα κάνει: «πρώτον, με την κατάργηση προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και, μάλιστα, με βαριά αναπηρία, 80% και άνω, δεύτερον, με τις συντάξεις χηρείας, καθώς σε καμία χώρα της Ε.Ε. και τρίτον, με το βαθύ «κούρεμα» των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι όσο πιο βαριά θέση ευθύνης κατείχαν τα στελέχη αυτά, τόσο πιο βαθύ 'κούρεμα' υπέστησαν στις συντάξεις τους».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρενέβη για να απαντήσει στα όσα επισήμανε η κ. Παπακώστα καλώντας την, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Κοινοβούλιο, και δεδομένου ότι έχει καλή γνώση του θέματος για τα ΑμεΑ, να χειριστεί εκείνη το θέμα στο υπουργείο, στην νομοτεχνική Επιτροπή. «Θα σας εγχειρίσω, δε, και τις επιστολές που έχουμε κάνει για τα θέματα της χηρείας, ώστε να συμπεριλάβουμε στο επόμενο νομοσχέδιο και το θέμα των ΑμεΑ και το θέμα της χηρείας, για να μπορέσουμε πράγματι να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία» είπε ο κ. Καμμένος προς την βουλευτή της Ν.Δ..

Η παρέμβαση αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδου, και ακολούθως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και αντιπροέδρου της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Λοβέρδος, δήλωσε «θιγμένος» καθώς - όπως είπε - το θέμα των συντάξεων χηρείας και ζητήματα αναπηρίας, το έθεσε η ΔΗΣΥ, η κ. Γεννηματά και ο ίδιος. Ανέφερε ακόμη ότι στην Επιτροπή υπήρξε συμφωνία σχεδόν όλων των δυνάμεων και του υπουργείου ότι πρέπει να έρθει μια σχετική τροπολογία, που αναμενόταν σήμερα. «Είπα το πρωί στην ομιλία μου ότι δεν ήρθε και τώρα δίδεται η νομοθετική πρωτοβουλία σε βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αυτό είναι παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας. Τέτοια, όμως, "κολλητιλίκια" δεν είναι σωστά μέσα στην Εθνική Αντιπροσωπεία», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης για να πει προς τον κ. Καμμένο ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει σε καμία συμπαιγνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και σε καμία προσχηματική Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα θέματα των ΑΜΕΑ και της χηρείας, αφού προηγουμένως έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση κι έχει κόψει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους τα λεφτά κι ενώ την εγκαλούμε για τόσους πολλούς μήνες και ο κ. Δημοσχάκης κι εγώ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ειδική συνάντηση με αυτούς τους ανθρώπους δύο φορές μέχρι σήμερα να φέρει τη νομοθετική πρωτοβουλία και να δώσει στους ανθρώπους αυτά που τους έκοψε».

«Άρα, παρακαλώ πολύ να είναι σαφές σε όλους. Η Νέα Δημοκρατία και σίγουρα κανένας βουλευτής της δεν συμμετέχει σε τέτοια προσχηματική Επιτροπή. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτές είναι προβοκάτσιες του κ. Καμμένου» πρόσθεσε.

Κατόπιν των παραπάνω, η κ. Παπακώστα εξέδωσε γραπτή δήλωση για το ζήτημα που προέκυψε, σημειώνοντας ότι στην τοποθέτησή της στη Βουλή ζήτησε «για πολλοστή φορά από τον προεδρεύοντα και τον πρόεδρο της Βουλής, να εφαρμόσει τον Κανονισμό με αφορμή την πληθώρα προσωπικών αντεγκλήσεων από πολλές πτέρυγες». Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της σε Επιτροπές της Βουλής ανέφερε ότι «συμμετέχω όπου ορίζομαι από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση όχι από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο».