Εικόνες ντροπής στην Ελλάδα του 2017, που θέλει να εκμεταλλευτεί (υποτίθεται) την ιστορία της, για να προσεγγίσει τουρίστες. 


Αρχαίος τάφος που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '70 στη Μαρίνα Νάουσας κυριολεκτικά ρημάζει! Κι όμως, πινακίδα πληροφορεί για την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου, αλλά όταν ο επισκέπτης πλησιάσει, διαπιστώνει πως είναι αδύνατο να τον δει! Υπάρχει, μάλιστα, δεύτερη πινακίδα που... απαγορεύει την προσέγγιση!Το κείμενο που ανάρτησε στο Facebook, ο ποιητής Ηλίας Τσέχος, είναι χαρακτηριστικό. Το αναπαράγουμε αυτούσιο:

'' Αρχαιολογικός Χώρος '' Μαρίνας Νάουσας, Ευρώπης 
Ένας Εγκαταλελειμμένος Τάφος και Ντροπή μας 

Του Ηλία Τσέχου

Ναι! Υπάρχει πινακίς '' Αρχαιολογικός Χώρος Μαρίνας '' να θριαμβεύει πλάι στην άσφαλτο, να σε οδηγεί στο χώρο, να χάνεσαι, δεν αντιλαμβάνεσαι που ευρίσκεσαι, δίστρατο, τρίστρατο, κυκλάμινα, κράταιγοι, βάτα, βουλιαγμένα νερά από δοσοληψία νερού, παράνομη ίσως, πλάτανοι, μπάζα, παλιούρια και το χάος συνεχίζεται εγκαταλελειμμένο, σκουριασμένα παραβιασμένα συρματοπλέγματα, δυο τρεις τέσσερις γερές λαμαρίνες '' φραγμός '', η μία παραβιασμένη στο κάτω μέρος Και...ο Τάφος μας!!!Ανεβαίνω από πλάι, ψηλώνω και φωτογραφίζω...Προθάλαμος, είσοδος θαλάμου, σκηνικά υφάσματα να μην αυτοκτονούν πέφτοντας χώματα, μια ξυλεία υποβαστάζουσα μάρμαρα διαμελισμένα, πουρόπετρες και πότε θα σαπίσει, κάτι πλέγματα κοτετσιών απαγορεύουν την είσοδο στο νεκρικό θάλαμο, στο νεκροκρέβατο που υπάρχει και το είδαν, μου είπαν ανεστήθη ο νεκρός, λέγεται πως τα κυνηγόσκυλα του Παυλίδη την ανακάλυψαν κυνηγώντας μια αλεπού και ειδοποιήθηκε η αστυνομία...δεκαετία του 70' ; Η τότε Αρχαιολογία Πέλλας-Ημαθίας με την εδεσσαία  κυρία Σιγανίδου, έκανε επιστημονική ανακοίνωση, το δημοσιοποίησε, φωτογραφήθηκε, κατεγράφη τι ευρέθη; Η τώρα Αρχαιολογία ΙΖ Ημαθίας  θα  ενημερώσει, δίχως να μας βρίσει;  Έρχονται κάτι Γερμανοί και Άγγλοι όπως ακούω από τσοπαναρέους και μουντζώνουν; Μαρινίρια, Τσαρμορίνοβο, Μαρίνα  και ο χώρος, ο λόφος, όπου ο Τάφος μας, ακούγεται να τον ονομάζουν Γκρατίσκα ( κωμόπολη; ), με κατοικίες, θερμά νερά, αφανή σήμερα, από διαδόσεις πληροφορούμαστε πως είναι τάφος λιγότερο επιφανής από τους τάφους Λευκαδίων, κάποιου αντιστρατήγου, πως στο χώρο μέχρι το Γιαννακοχώρι, 4 χιλιόμετρα, έδρευε, αθλούνταν και εκπαιδεύονταν το ιππικό του Μεγαλέξαντρου, όπου ενίοτε διανυκτέρευε..Πως από τον λόφο της Κράστας, αντλούσε το θειάφι...Και πως ο νεκρός ίσως ήταν Σλάβος, ε και; Βαλκανιονίκης ο στρατηλάτης μας!Εγώ, μόλις προ ημερών επισκέφθηκα τον τάφο, κατασυγκλονισμένος, υποχρεώνοντας φίλους που εκπλήρωσαν την επιθυμία μου, τεσσάρων χρόνων τώρα, τους ευχαριστώ...Θα επισκέπτομαι συχνά τον τάφο εφεξής, να θρηνούμε μαζί... Και ναι, το 2018 θα οργανώσουμε γιορτινή τρανή επίσκεψη κι επιμέλεια χώρου, ανάμεσα στις πολλές διοργανώσεις: Παιώνιες Βερμίου - Κράστας, Φαράγγι Κράστας, Μονοπάτι των Πηγών- Καραούλι, Βάθρες Μεταμόρφωσης - Ντραζιλόβου, Αρχαιολογικός Χώρος Μαρίνας, πάντα ημέρες και ώρες αναχωρήσεων από πλατεία Γιαννακοχωρίου... Τα σέβη μου!