Τη Δευτέρα θα κινήσει η Καταλονία τις διαδικασίες για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, όπως δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters. Τα κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση από τη Μαδρίτη και ελέγχουν την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο έχουν ζητήσει να προγραμματιστεί συζήτηση και ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίηση εκείνη την ημέρα, δήλωσε η πηγή. Ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιζδεμόντ δήλωσε χθες Τρίτη στο BBC ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα λάβει χώρα είτε στα τέλη αυτής της εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης, ενώ σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild υποστήριξε ότι πως ήδη αισθάνεται πρόεδρος «μίας ανεξάρτητης χώρας».

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί το δημοψήφισμα της Κυριακής παράνομο κι αντισυνταγματικό.

Σε περίπτωση μονομερούς απόσχισης η Μαδρίτη μπορεί να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά στα χρονικά το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να επιβάλει ακόμα και με τη βία τη συνταγματική τάξη σε οποιαδήποτε από της Αυτόνομες Κοινότητες ακόμα και αναστέλλοντας τις εξουσίες των τοπικών Αρχών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της έχει υποστηρίξει την στάση της Ισπανίας, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς να αναφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι είναι κοινός τόπος ότι η καταλανική κυβέρνηση αγνόησε την ισπανική νομοθεσία.

Κάλεσε ωστόσο τις δύο πλευρές να αρχίσουν διάλογο εντός συνταγματικού πλαισίου και τόνισε πως όλα τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοιχτά. «Είναι ώρα για συνομιλίες, για να βρεθεί διέξοδος από το αδιέξοδο εντός της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας», είπε.

Η σκλήρυνση της στάσης της Βαρκελώνης έρχεται στον απόηχο του έκτακτου διαγγέλματος του βασιλιά Φίλιππου, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης κατηγόρησε την καταλανική ηγεσία ότι παραβίασε τις αρχές της δημοκρατίας, επιδιώκοντας ανεύθυνα την ανεξαρτησία ερήμην της συνταγματικής τάξης.

Ο μονάρχης διαμήνυσε μάλιστα πως η Μαδρίτη οφείλει να διασφαλίσει την τήρηση του Συντάγματος του των νόμων στην Καταλονία, ουσιαστικά διαμηνύοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την μονομερή απόσχιση.

Πηγή: Skai.gr