Από το Μάρτιο του 2014 είναι δεδομένη η δημιουργία του Nations League, της νέας διοργάνωσης της UEFA για εθνικές ομάδες που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη του 2018 και θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια (πριν από κάθε Euro και Μουντιάλ δηλαδή).
Στόχος της δημιουργίας της διοργάνωσης είναι η μείωση (ελαχιστοποίηση) των φιλικών αγώνων, μέσω της αντικατάστασής τους με επίσημα ματς κόντρα σε ομάδες ανάλογης δυναμικότητας, ενώ δίνεται και δυνατότητα πρόκρισης στα τελικά του Euro (λιγότερο στο Μουντιάλ) και στις χώρες του χαμηλότερου επιπέδου.

Ας δούμε παρακάτω τα κυριότερα σημεία όσον αφορά στον τρόπο που θα διεξάγεται το UEFA Nations League:
Παίρνουν μέρος και οι 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.
Οι ομάδες θα χωριστούν σε 4 κατηγορίες, A-B-C-D, σύμφωνα με την κατάταξη της UEFA μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 (στις 11 Οκτωβρίου 2017 δηλαδή, δεν θα υπολογιστούν τα play-offs που θα γίνουν το Νοέμβριο και ίσως συμμετέχει σε αυτά και η Ελλάδα).
Η League A θα έχει τις 12 πρώτες ομάδες της κατάταξης. Οι επόμενες 12 θα είναι στην League Β, οι επόμενες 15 στην League C και οι 16 τελευταίες στην League D.
Η League A και η League Β θα έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων.
Η League C θα έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων.
Ο τρόπος της κλήρωσης θα ανακοινωθεί αργότερα. Τα ματς θα είναι μέσα – έξω (εντός – εκτός) και θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 2018 (η κάθε ομάδα θα παίξει δηλαδή 4 ή 6 ματς, ανάλογα με το μέγεθος του ομίλου της)
Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε κάτι σαν Final-4 (UEFA Nations League Finals), με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό. Η UEFA θα αποφασίσει τον Δεκέμβρη του 2018 σε ποια από τις 4 χώρες θα διεξαχθεί αυτό το… Final-4 τον Ιούνιο του 2019(θα υπάρχουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα)
Οι χώρες που θα τερματίσουν στην κορυφή κάθε ομίλου στις League B, C και D, κερδίζουν άνοδο, ενώ αυτές που θα τερματίζουν στις τελευταίες θέσεις στις League Α, B και C θα υποβιβαστούν! Θα αλλάζει δηλαδή με αυτόν το τρόπο η «σύσταση» του επόμενου UEFA Nations League (όχι μέσω της κατάταξης της UEFA)

Τέσσερα εισιτήρια για το Euro 2020

Το Euro 2020 θα διεξαχθεί όπως και το Euro 2016, δηλαδή με 24 ομάδες στα τελικά, μόνο που οι 20 ομάδες θα προκριθούν από τα προκριματικά (10 όμιλοι με πρόκριση για τους 2 πρώτους κάθε ομίλου) και οι υπόλοιπες 4 από το UEFA Nations League!

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι 4 νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν στο UEFA Nations League Finals, κάτι σαν Final-4 δηλαδή, τον Ιούνιο του 2019.

Όμως, το τι θα γίνει στο UEFA Nations League Finals δεν έχει καμία σχέση με την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020!

Τα 4 εισιτήρια που θα δώσει το UEFA Nations League για τα τελικά του Euro 2020 θα προκύψουν από τα Play-offs που θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2020.

Κάτι σαν Final-4 θα γίνει και στις 4 κατηγορίες, League A, B, C και D, μόνο που προφανώς δεν θα υπάρχει μικρός τελικός, απλά ημιτελικοί και ο τελικός, ο οποίος θα κρίνει ποιος θα πάρει το εισιτήριο στα τελικά του Euro 2020.

Θα δοθεί λοιπόν ένα εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2020 σε κάθε κατηγορία. Δηλαδή, θα πάει στα τελικά σίγουρα μία από τις 16 χειρότερες ομάδες της Ευρώπης (σύμφωνα με την κατάταξη της UEFA)!

Οι 4 κατηγορίες

Aυτές θα είναι οι 4 κατηγορίες βάσει της τωρινής κατάταξης της UEFA. Κάποιες μικρές αλλαγές ίσως να υπάρξουν μετά τις 2 τελευταίες αγωνιστικές των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 (αρχές Οκτωβρίου τα ματς)…
League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ουαλία
League B: Ρωσία, Β.Ιρλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Βοσνία, Αυστρία, Τουρκία, Ιρλανδία, Δανία, Ουγγαρία
League C: Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκωτία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Κύπρος, Φινλανδία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν
League D: Λιθουανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Σκόπια, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μολδαβία, Καζακστάν, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα, Μάλτα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

Η Ελλάδα θα είναι στην 3η κατηγορία (League C), ενώ είναι χαρακτηριστικό, για το τι μπορεί να προσφέρει αυτό το νέο σύστημα, το γεγονός πως από τις 16 χώρες που βλέπετε παραπάνω στην 4η κατηγορία (League D) μόνο μία έχει παίξει σε τελικά. Είναι η Λετονία στο Euro 2004.

Τα προκριματικά του Euro 2020

Το πρώτο UEFA Nations League θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι όμιλοι θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο (δύο ματς Σεπτέμβρη, δύο ματς Οκτώβρη και δύο ματς Νοέμβρη), ενώ το Final-4 θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019.

Τα προκριματικά του Euro 2020 θα ξεκινήσουν το Μάρτιο με 2 αγωνιστικές, άλλες δύο θα γίνουν τον Ιούνιο, η 5η και η 6η τον Σεπτέμβρη, η 7η και 8η τον Οκτώβριο και οι 2 τελευταίες το Νοέμβρη του 2019.
Θα είναι 10 όμιλοι και την πρόκριση στα τελικά θα πάρουν οι 2 πρώτοι κάθε ομίλου.

thepaper.gr