Νέες αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ και τάση για τρίτη ευρωπαϊκή Λίγκα σύμφωνα με δημοσιεύματα και του Ευρωπαϊκού τύπου.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Το θέμα δεν είναι καινούργιο και είχε αναφερθεί από τον Κάρλ Χάινς Ρουμενίγκε, ο οποίος έκανε λόγο για κλειστή λίγκα. Μάλιστα στο πλευρό του ο ισχυρός άνδρας της Μπάγιερν Μονάχου είχε και τον πρόεδρο της Γιουβέντους. 
Μάλιστα ξεκαθάρισε πώς εκπροσωπεί τις 14 κορυφαίες ομάδες, που εχουν κοινή γραμμή πλεύσης. Υπάρχουν πιέσεις για ένα αμιγώς τύπου αμερικάνικου ποδοσφαίρου και η λογική που επικρατεί είναι το εμπορικό όφελος, που είναι τεράστιο.
Η εμπορική απόδοση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε σύγκριση με την Αμερική υστερεί κατά πολύ. Στην Ευρώπη, η πιο εμπορική διοργάνωση είναι η Πρέμιερ Λιγκ. Το Τσάμπιονς Λιγκ υπολείπεται. Όλο και περισσότερες ομάδες έχουν ανάγκη περισσότερα χρήματα, καθώς η αγορά έχει ανοίξει, έχουν αυξηθεί και τα κόστη, με αποτέλεσμα οι αγγλικές ομάδες, μέχρι και η τελευταία, να έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρυσι ξεπέρασε σε έσοδα τα 500 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ και από το Τσάμπιονς Λιγκ πήρε μόνο 40 εκατομμύρια. Χαώδης η διαφορα δηλαδή.
Η Πρέμιερ Λιγκ έχει πολλούς αγώνες, έχει αναγνωρισιμότητα σε χώρες της Ασίας και έχει μεγάλο εμπορικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση, αλλά προβληματισμός. Ο κύκλος του Τσάμπιονς Λιγκ αναθεωρείται ανά τριετία. Ο τωρινός κύκλος κλείνει το 2017. Για οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή μέχρι το τέλος της σεζόν. Υπάρχει τάση να αυξηθούν οι ομάδες σε 48.
Υπάρχει τάση για τρίτη διοργάνωση, εκτός του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ομάδες που έχουν μόνο ένα διεθνές παιχνίδι τη σεζόν, παίζοντας στα προκριματικά.
Μπορεί να κάνουν έξοδα για να δημιουργήσουν μία αξιόμαχη ομάδα, να μην προκριθούν και να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει το πρόβλημα των μεσοβδόμαδων αγώνων που δεν έχουν μεγάλη εμπορική ζήτηση. Παράλληλα, μένουν εκτός, ομάδες που έχουν μεγάλη εμπορική αξία, όπως η Μίλαν, που δεν παίζει τα τελευταία τρία χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ ή η Λίβερπουλ που μία παίζει και μία δεν παίζει. Συν το γεγονός, ότι αν ξεφύγει κι άλλο η Πρέμιερ Λιγκ, μεγάλες ομάδες όπως η Μπάγερν, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, θα έχουν δυσκολία στον ανταγωνισμό για να πάρουν παίκτες.
Η Ελλάδα παρακολουθεί καθώς στα πλάνα δεν συμπεριλαμβάνεται κάποια ομάδα της. Υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρουσία δυο εκπροσώπων ομάδων απο την Ελλάδα, στην επιτροπή της ΟΥΕΦΑ που θα πάρει την τελική απόφαση, αλλα δεν ειναι τίποτε βεβαιο. Τους επόμενους έξι μήνες θα υπάρχουν συζητήσεις, όχι όμως και μία τελική θέση, αρα τιποτε δεν ειναι σίγουρο.
Οσο πάντως οι μεγάλες ομάδες αναζητούν νέα έσοδα, αλλο τόσο το σενάριο θα ενισχύεται, παρά θα φεύγει απο το κάδρο της συζήτησης.