Δεκτό έκανε το αίτημα του Δήμου Θερμαϊκού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Καπάκης παρατείνοντας για τρεις  μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το Δήμο Θερμαϊκού.


Ο δήμος είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη θεομηνία της 6 Σεπτεμβρίου 2016. Η Διοίκηση του Δήμου, πριν εκπνεύσει η ισχύς της απόφασης κήρυξης, ζήτησε και πέτυχε την παράτασή της για έξι  ακόμη μήνες, αφού επικαλέστηκε ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις έντονες βροχοπτώσεις της προαναφερθείσης ημέρας μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο 2017, σημειώθηκε σφοδρή επιδείνωση του καιρού, με καταρρακτώδεις βροχές, αλλά και ασυνήθιστα και πρωτόγνωρα για την περιοχή φαινόμενα χιονοπτώσεων και παγετού, με συνέπεια τα συνεργεία που ήταν υπεύθυνα για τις αποκαταστάσεις, παρά την καθημερινή τους προσπάθεια να ανταποκριθούν στην αποκατάσταση των νέων πολλαπλών προβλημάτων, ήταν αδύνατο να προχωρήσουν σε αποκαταστάσεις παραλιών, πρανών, αστικής και αγροτικής οδοποιίας.

Για τους ίδιους λόγους, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, η Διοίκηση του Δήμου, ζήτησε και νέα παράταση, ως τις 7 Δεκεμβρίου 2017. 

Λέτε να τα καταφέρουν τώρα να ολοκληρώσουν τα έργα που δεν ολοκλήρωσαν μέσα σε έναν χρόνο;
Πάντως υπάρχει και μια… ευχάριστη είδηση. Όπως έκανε γνωστο ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, εγκρίθηκε το ποσό των 640.000 ευρώ και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών η εκταμίευσή του από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την αποζημίωση των πληγέντων για τις οικοσκευές τους. Αν περίμεναν το βοήθημα για να αγοράσουν… κατσαρόλες και τηγάνια, θα είχαν μείνει νηστικοί.

Φυσικά, ο χρόνος που πέρασε, δεν είναι –μόνο- θέμα του δήμου. Όμως είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, στη χώρα.