Βραβείο καλής πρακτικής στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (Special Achievements in GIS Award) απέσπασε η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για το σχεδιασμό την ανάπτυξη και την υλοποίηση, νέου Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών. 


Το βραβείο απονεμηθεί στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου της ESRI που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στις 10 με 14 Ιουλίου 2017, όπου συμμετείχαν πάνω από 16.000 σύνεδροι.

Η κριτική επιτροπή, με προεδρεύοντα τον Jack Dangermond, ιδρυτή και κύριο μέτοχο της ESRI, απένειμε στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ το Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, η οποία διακρίθηκε ανάμεσα σε 100.000 εταιρίες, φορείς και οργανισμούς παγκοσμίως.

Σημείο αναφοράς ήταν και ο πολύ σύντομος χρόνος κατά τον οποίο υλοποιήθηκε το έργο και ενσωματώθηκε στις καθημερινές εργασίες της Εταιρείας, συγκρινόμενος πάντα και με την παγκόσμια εμπειρία που έχει η ESRI στην υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

Το νέο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών, στηρίχθηκε στην πλατφόρμα Εφαρμογών ArcGIS της εταιρείας ESRI, η οποία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Marathon Data Systems.

Η αναβάθμιση ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013 και έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν τρεις διακριτές φάσεις, βάση του σχεδιασμού και των αναγκών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Το έργο έχει επιφέρει σημαντικά οφέλη στη Εταιρεία εκ των οποίων τα σημαντικότερα συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • Υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος, το οποίο θεωρείται κορυφαίο παγκοσμίως και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα τόσο από Δημόσιους όσο και Ιδιωτικούς φορείς
  • Δημιουργία υποδομής ασφαλείας και διαρκούς λειτουργίας.
  • Κεντρική διαχείριση όλης της εταιρικής χαρτογραφίας, των συσχετιζόμενων πληροφοριών και των δικαιωμάτων πρόσβασης.
  • Δημιουργία εξειδικευμένων εφαρμογών ανάλυσης δικτύου και διαχείρισης περιστατικών άμεσης επέμβασης.
  • Δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών που παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διαθεσιμότητας δικτύου φυσικού αερίου και νέων κατασκευών, μέσω του Εταιρικού site.
  • Διασύνδεση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, με τα υπόλοιπα πληροφορικά Συστήματα της Εταιρείας.
  • Διαφανή επικοινωνία με Τρίτους Φορείς .
  • Διασύνδεση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών της Εταιρείας με αντίστοιχα συστήματα Τρίτων για την ανταλλαγή πληροφοριών.




Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει την ανάπτυξη του συστήματος, με στόχο την βελτιστοποίηση των υποδομών που ήδη έχουν δημιουργηθεί και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών με επίκεντρο τις εργασίες στο πεδίο με χρήση κινητών συσκευών.