Ανεργία, απλήρωτη εργασία, έλλειψη ελέγχων και συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αυτά αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας. 


Όπως τόνισαν οι πρόεδροι στη σύσκεψη της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ ενόψει ΔΕΘ, οι στρατιές των "ημιανέργων", δηλαδή των εργαζομένων που δουλεύουν με μισθούς ίσους με τα επιδόματα ανεργίας είναι εκείνο το χαρακτηριστικό φαινόμενο της περιόδου που όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Μακεδονίας και της Θράκης έχει πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας. 

Τα στοιχεία που δόθηκαν είναι για ακόμα μια φορά ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνάει σε κάποιες περιοχές ακόμα και το 75%.

Αναλυτικά, τα ποσοστά ανεργίας όπως δόθηκαν από τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων: Θεσσαλονίκη:30%, Δράμα:40%, Καστοριά:50%, Καβάλα 30% (60% στους νέους), Φλώρινα:42% (75% στους νέους), Κατερίνη:50%, Έδεσσα:32%, Ξάνθη:45%, Σέρρες:33%, Χαλκιδική:14%-19%(το καλοκαιρινούς μήνες), Γιαννιτσά:36%, Έβρος:22%, Ημαθία:35%.


Οι ομιλητές τόνισαν πως ο αγώνας είναι μονόδρομος,  με τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ Βαγγέλη Μουτάφη, να απευθύνει κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2017, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου με βασικό σύνθημα: "Αδιαπραγμάτευτη η αξιοπρέπεια μας".