Καθώς όλο και περισσότεροι, φίλοι και γνωστοί, έχουν περιορίσει ή βγάλει εντελώς από τη διατροφή τους το κρέας, σας προτείνω μία συνταγή, για φακοκεφτέδες, που μου έδωσε η φίλη μου, Αλεξάνδρα.. 


Aποδεικνύει ότι το υγιεινό και χορτοφαγικό φαγητό, μπορεί να είναι  εξίσου νόστιμο.

Πεντανόστιμα μυρωδάτα κεφτεδάκια, μιά εναλλακτική πρόταση. Συνοδέψτε τα με ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού και δροσερό άσπρο κρασί.



ΥΛΙΚΑ

200 γρ. ζωμό λαχανικών
300 γρ.φακές
δεντρολίβανο
40 γρ. λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 καρότο
1 σκ.σκόρδο
100 γρ.μανιτάρια
1 αυγό
50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
20 γρ. φουντούκι ή καρύδι τριμμένο
2-3 ψωμί του τοστ, αλεσμένο
μαϊντανό
θυμάρι
αλάτι
αλεύρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μιά κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό, ρίχνουμε τις φακές και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να διαλύονται. Όταν οι φακές γίνουν, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε τις φακές και κρατάμε λίγο από τον ζωμό.

Σε μιά κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι με τον γλυκάνισο. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει, προσθέτουμε το καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια, στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια, επίσης κομμένα σε κυβάκια και το σκόρδο. Αφήνουμε 4-5 λεπτά να μαγειρευτούν, αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τον γλυκάνισο, και αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε στο multi τη μισή ποσότητα από τη μαγειρεμένη φακή μας, και χτυπάμε για να πάρουμε ένα μείγμα πουρέ. Άν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο απο τον ζωμό που έχουμε κρατήσει, για να βοηθησουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Σε ένα μπολ βάζουμε τον πουρέ, την υπόλοιπη φακή, τα λαχανικά, και τα υπόλοιπα υλικά μας. Βάζουμε το μείγμα μας στο ψυγείο για 30-40 λεπτά περίπου για να σφίξει. Το βγάζουμε και πλάθουμε ισομεγέθη κεφτεδάκια. Τα τηγανίζουμε αφού προηγουμένως, τα αλευρώσουμε. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε.