Πάνω από 20 ενεχόμενοι στην υπόθεση των υπερκοστολογήσεων για τις σήραγγες της Εγνατίας Οδού στην Δυτική Μακεδονία, διώκονται ποινικά από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Αχ. Ζήση. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αρχίζουν καταθέσεις.


Οι κατηγορούμενοι είναι, κυρίως, μέλη των πρώην διοικήσεων της «Εγνατίας Οδού ΑΕ», στελέχη της εταιρίας, μηχανικοί αλλά και εκπρόσωποι, μηχανικοί και στελέχξη της αναδόχου εταιρείας (Αττικατ).  Αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων, όπως: Ψευδής βεβαίωση και απάτης εις βάρος του Δημοσίου με ζημιά που υπερβαίνει τα 32 εκ. ευρώ, ηθική αυτουργία στις δύο προηγούμενες πράξεις, απάτη εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηθική αυτουργία στη συγκεκριμένη πράξη και απιστία -αδικήματα τα οποία επισύρουν την ποινή ακόμη και τις ισόβιας κάθειρξης. 

Προηγήθηκε προκαταρκτική εξέταση την οποία είχε παραγγείλει, τον Ιούνιο του 2016, ο εισαγγελέας Διαφθοράς στην Οικονομική Αστυνομία, όπου κι εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες. 

Ήδη η ογκωδέστατη δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς, που θα καλέσει το επόμενο διάστημα σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε, όταν προηγούμενη διοίκηση της «Εγνατίας οδού ΑΕ» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς, καταγγέλλοντας υπερκοστολογήσεις στις σήραγγες της περιοχής «Αρκούδα» Γρεβενών. Σύμφωνα με την αναφορά, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας,  αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης. 

Η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ διεκδικεί από πρώην διοικήσεις και στελέχη της, αποζημιώσεις ύψους 78 εκατ. ευρώ,  με αγωγή την οποία κατέθεσε στα αρμόδια δικαστήρια.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι μία ακόμη προκαταρκτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο ίδιος εισαγγελέας, για τις σήραγγες της Θεσσαλίας, όπου κι εδώ η Οικονομική Αστυνομία διερευνά ενδεχόμενες υπερβάσεις στην κατασκευή τους.