Να ανανεώσει την Πρωτοβουλία θέλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κάτι που εισηγήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας. Μάλιστα, αποφασίστηκε να συσταθεί ολιγομελής επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί σύντομα τις απαιτούμενες δράσεις γι αυτό.


Αυτό που ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν η ενίσχυση των δεσμών της παράταξης με τη νεολαία, με νέους, άξιους και ενεργούς ανθρώπους που θα κληθούν να συμπορευτούν με την «Πρωτοβουλία» και να συμβάλουν στη συνέχιση της προσπάθειας της αλλαγής της πόλης στην επόμενη περίοδο αλλά και μετά το 2019. 

Αφορμή για να φθάσουμε στη σύσταση της επιτροπής στάθηκε η απόρριψη, από την πλειοψηφία των παρόντων δημοτικών συμβούλων στην προηγούμενη συνεδρίαση, της εισήγησης της αντιδημάρχου Πολιτισμού Έλλης Χρυσίδου, για τα 52α Δημήτρια. Και μπορεί, στην συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας η κ. Χρυσίδου να έπνεε μένεα κατά της αντιπολίτευσης που δεν στήριξε την εισήγησή της, ο δήμαρχος, όμως, τα είχε, περισσότερο, με τους δημοτικούς συμβούλους της Πρωτοβουλίας που εγκατέλειψαν την αίθουσα και από πλειοψηφία έγιναν... μειοψηφία.

"Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» οφείλουν να συμμετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του σώματος και να παραμένουν μέχρι το τέλος. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι απλό καθήκον τους ως αιρετών αλλά θα είναι και η απάντηση στην τακτική όσων ασκούν αντιπολίτευση, ιδίως τους τελευταίους 4-5 μήνες, να αξιοποιούν τις απουσίες και να ζητούν συχνά ονομαστικές ψηφοφορίες, αίτημα που είναι μεν εντός του κανονισμού αλλά δεν ακολουθούνταν ως πρακτική τα προηγούμενα χρόνια.

Η δικαιολογία των... απόντων ήταν ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου τραβούν σε μάκρος (χαρακτηριστικά η προηγούμενη συνεδρίαση, μαζί με την έκτακτη που προηγήθηκε διήρκεσε περίπου επτά ώρες, ενώ η αμέσως προηγούμενη είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού άρχισε γύρω στις 4.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στη... 1.30 τα ξημερώματα!

Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την πρόταση να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων ώστε να συντομευτεί η διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να θιγεί η ελεύθερη συζήτηση και έκφραση απόψεων. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, ανέφερε ότι ήδη έχει ανακοινώσει συνάντηση με την αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή αμέσως μετά το καλοκαίρι προκειμένου να συζητηθούν με τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και να ληφθούν κοινές αποφάσεις για ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο των συνεδριάσεων με γνώμονα τη διασφάλιση της πολυφωνίας.