Άρχισαν, σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, οι εργασίες διάνοιξης και της δεύτερης σήραγγας, στη γραμμή της επέκτασης του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά.  Πρόκειται για μια σήραγγα 4.8 χιλιομέτρων, κατά μήκος της οποίας αναμένεται να κατασκευαστούν πέντε σταθμοί. 


Υπενθυμίζεται ότι η διάνοιξη της πρώτης από τις δύο δίδυμες σήραγγες της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά, ξεκίνησε 2 μήνες  πριν και ήδη κατασκευάζεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς ο πρώτος μετροπόντικας (ΤΒΜ) έχει ήδη διανοίξει τον σταθμό "Νέα Κρήνη" και προχωρεί προς τον επόμενο σταθμό.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. καθηγητής Γιάννης Α. Μυλόπουλος έκανε λόγο για "κοσμογονία" από την επανεκκίνηση του έργου το Μάρτιο του 2016 ως σήμερα, υπογράμμισε ότι σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθεί η διάνοιξη του συνόλου των δίδυμων σηράγγων, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των έργων Πολιτικού Μηχανικού σε 11 από τους 13 σταθμούς, με τους 2 σταθμούς με το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τη Βενιζέλου και την Αγ. Σοφίας, να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των αρχαιολογικών ανασκαφών κι έδωσε τα εξής στοιχεία: Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 80% των έργων πολιτικού μηχανικού, το 35% των αρχιτεκτονικών εργασιών και το 6% των έργων Η/Μ. Το συνολικό εκτελεσθέν ποσοστό της βασικής γραμμής ανέρχεται σε 55% (από 41% τον Φεβρουάριο του 2016 όταν και ανέλαβε η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε.).

Ειδικά για την επέκταση προς Καλαμαριά, είπε ότι  ήδη ο πρώτος Μετροπόντικας έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής του. 

«Το μετρό Θεσσαλονίκης στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, 1,5 χρόνο πριν, λέγαμε ότι επανεκκινεί. Σήμερα, που όλοι έχουν αντιληφθεί την εξέλιξη του έργου, λέμε στους Θεσσαλονικείς ότι το μετρό έχει μπει στις ράγες του και έχει πλέον σαφή και συγκεκριμένο ορίζοντα ολοκλήρωσης. Στο πρώτο του ταξίδι, θα είμαστε όλοι μαζί.», υποστήριξε.

Στην εκκίνηση του 2ου μετροπόντικα παρέστησαν ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς, ο Γενικός Διευθυντής  Έργου της Αναδόχου Κοινοπραξίας της Βασικής Γραμμής, η Διευθύντρια Έργων της Επέκτασης Καλαμαριάς, ο Προϊστάμενος Έργων Πολιτικού Μηχανικού της Επέκτασης Καλαμαριάς, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε. και της Αναδόχου Εταιρείας.